Anasayfa » Püf Noktaları » Buzdolabı » Buzdolabı Termostatının Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Buzdolabı Termostatının Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Buzdolabı termostatının bozuk olduğundan şüpheleniyorsanız bu makalede yer alan bilgiler oldukça işinize yarayacak.

Evlerimizde, iş yerlerimizde, dinlenme alanlarımızdan araçlarımıza, okul, hastane, otel gibi insan hayatının bulunduğu her yerde bulunan buzdolapları, hepimizin en ihtiyaç duyduğu beyaz eşyalarımız arasındadır. Özelikle de ev hanımları için çok önemli olan bu cihaz bozulduğunda günlük yaşantımızdaki pek çok işin geri kalmasına neden olacaktır. Sanayi tipi, iş tipi buzdolapları, meşrubat, et, etlik, sütlük, çiğköfte dolapları, kasap dolapları, derin dondurucuların bozulması firmalar için büyük sıkıntılar doğurabilir. Buzdolapları evlerimizdeki beyaz eşyalarımız arasında olmazsa olmazlarımızdandır. Gece gündüz sürekli çalışır ve böyle bir makinanın sorun çıkarmaması şaşırtıcı olabilir. Nadiren de olsa buzdolapları bozularak çalışmayabilir.

Buzdolapları ve dondurucular iki bileşenden oluşur: yoğunlaştırıcı ve buharlaştırıcıdır. Soğutucu akışkan bir yapı ve motor desteğiyle yoğunlaştırıcıdaki ızgara görünümündeki ince borulardan geçerek buharlaştırıcıya ulaşır. Buharlaştırıcı da içinden akan kanallarla temas eden havayı soğutur.

buzdolabı termostatı bozulması

Muhtemel buzdolabı termostat problemleri

Termostat buzdolabında soğutma sisteminin sıcaklık değerlerinin değişkenliğini kontrol etmek için kullanılır. Termostat sayesinde ürün sahibinin buzdolabını istenen soğutma seviyesine ayarlamasını sağlar.

Önce güvenlik önlemlerini aldıktan sonra başlamalısınız. Elektrikle çalışmak tehlikeli olduğundan dikkat etmek lazımdır.

Termostat açılmıyor ise

Termostat düğmesini maksimum ayara (en soğuk) getirdikten sonra kompresörün çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Şayet çalışmıyorsa, aşağıda listelenen problemlerden biri var mı kontrol edilir.

  • Termostat temaslarında akım geçişi yok ise

Termostat terminalleri arasına bir kablo köprüsü koyun. Eğer ki kompresör çalışmaya başlarsa, termostatı değiştirmeniz gerekir.

Buzdolabı termostatı
  • Termostat kapanmıyor ise

Termostat hazne ayarı kontrol edilmelidir. Hazne ayarı doğru olup olmadığını kontrol edilir. Termostat düğmesini minimum ayara (en az soğuk) getirmeniz gerekir. Sonra kompresörün kapandığını kontrol edin. Eğer problem devam ediyorsa, termostatı değiştirin.

  • Termostat gürültü yapıyorsa

Termostat açıldığında ve kapandığında bir klik sesi çıkması muhtemeldir endişelenecek bir durum yoktur. Fakat termostatın uygun bir şekilde kapatıldığından emin olmak gerekir.

  • Gevşek Hazneli termostatsa

Termostat haznesini uygun bir şekilde güvence altına almanız gerekiyor

Haznesi orijinal konumunda olmayıp başka bir yerde bulunuyorsa hazneyi, üreticinin tavsiyesine göre konumlandırmanız gerekir.

  • Uygun olmayan termostat

Kullanılan termostat modelinin üretilen modellerden olup olmadığı kontrol edilir. Gerekirse, soğutma sisteminin üreticisinden bilgi alınır. Termostatı değiştirirken, üreticinizin önerilerini dinlemeyi ve uygun bir cihaz seçmeyi kesinlikle unutmayın.

3 yorum

  1. Merhaba makaleniz için teşekkürler. Benim bir sorum olacak. İkinci el bir buzdolabı aldım. 4 ay sonra motoru bozuldu satıcı maalesef motor pahalı diye paylaşalım masrafı diye en son 300 tl ye yaptı. Nofrost Beko dolabım soğutuyor yalnız alt tarafı 4 te üst 3 te bi baktım günde 5 le üstünde elektrik tüketmiş söylediğimde ben elektrikçi miyim sen başında mi duruyorsun o duruyordur yoksa motoru yanar deyip sorunumu çözmedi. Günlerdir uğraşıyorum. Buzluğu min yaptım alt tarafı da 1 buzluk 13 17 küsür aralığında hadi neyse dedim ama alt taraf 10 12 derece gösteriyordu içine koyduğum dijital sıcaklık nem ölçer. Ama ilginç elimi attığımda soğuktu alt . Yine de üst seviyelere ayarladım 4 derece için. Ez cümle alt taraf 3 te 6 7 derece ama günlük bazda 3.8 4 küsür yakıyor bu bana çok termostat bozuk desem 4 ‘ten 3 e çektim 4 te ne güzel -4 lere düştü ama 5 küsür yaktı 3 yapınca durup durup çalışıyor artık. Bu da contaları ılık karbonatlı su ile sildim diye yaradı belki. Termostat bozuk değilse ne olabilir 3 3 ya da 4 3 yapıyorum alt üst çok yakıyor nerdeyse hiç durmuyor. Böyle de olmuyor. Acaba arkasındaki peteğe elektirik süpürgesi ve diş fırçası ile temizlesem ve fan pervanesini yağlasam sorun çözülür mü ya da 48 saat kapı açık beklesem zaman saati takmayı düşündüm yarım saat çalışasın yarım saat dursun ama korkuyorum alıp takmaya. Gerçekten para vermekten de yoruldum me olabilir desteğiniz için teşekkürler.

  2. Samsung rt60 krswz modeli nofrost yaklaşık iki ay içinde iki defa rezidans arızası yaptı tamirci arkadaş sorunun ne olduğu konusunda somut bir önerisi yok şans diyor sanki kumar oynuyoruz.sizden ricam en kısa sürede cevap yazmanız.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Ege Merkez Servis Blog sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et