Anasayfa » Püf Noktaları » Buzdolabı » Buzdolabı İç Fan Motoru Arızası Nasıl Anlaşılır?

Buzdolabı İç Fan Motoru Arızası Nasıl Anlaşılır?

Buzdolabı dış fan motoru

Buzdolaplarında iç ve dış olmak üzere iki farklı fan motoru bulunmaktadır. Bu yazımızda iç fan motoru arıza ve çözümleri konusuna değineceğiz. Buzdolabı iç fan arızası ve dış fan motoru arızaları neden oluşur inceleyelim.

Buzdolabında soğutma sisteminde, fan soğuğu eşit miktarda buzdolabına dağıtma işini üstlenir. Eğer iç fan iyi çalışmazsa buzdolabı soğutma işlemi yapmaz.

Buzdolabı iç fan motorunun bozulmasının üç nedeni var. Üç nedende de farklı belirtiler olur.

Buzdolabı İç Fan Motorunun Buz Tutması

Arızanın en yavaş hissedildiği arıza tipidir. Buzdolabınız soğukluğunu yavaş yavaş kaybeder. Yoğurt, süt, et gibi ürünler yavaşça bozulur. Buzdolabınızda zamansız bozulan yiyecekleriniz varsa ya da buzdolabınızda sıcaklık yükselmesi hissediyorsanız buzdolabı iç fan motorunuz buz tutmuş olabilir.

Ayrıca bu tür bozulmalarda, fan sesli çalışmaya başlayabilir. Ender durumlarda da hiç çalışmayabilir. Bu durumda buzdolabınızın içini dinleyin. Eğer olduğundan farklı ve gürültülü bir fan sesi geliyorsa fanınız buzlanmış olabilir.

Buzdolabının marka ve modeline bağlı olarak buzdolabının kapandığını belirten düğmeler vardır. Örneğin dijital buzdolaplarında “swich” ya da “lock” tuşu vardır. Klasik dolapların ise kapaklarının hemen yanında düğmeler bulunur. Bunlara basarak buzdolabına kapandı sinyali gönderip fanı dinleyin. Fanın çalışmasında bir sıkıntı varsa aşağıdaki çözümü uygulayın. Hala aynı sıkıntı varsa uzman bir yetkili servise başvurun.

Buzdolabı İç Fan Motorunun Yanması

Bu tip arızada, buzdolabınızdan hiç fan sesi gelmez. Bazı buzdolapları fan motoru yanınca kendisini otomatik olarak kapatır. Buzdolabı fan motoru yandığında, yani çalışamaz hale geldiğinde buzdolabı soğutma işini tamamen keser. Buzdolabınızda, kötü bir koku oluşur. Bu durumda sizin yapabileceğiniz bir şey yoktur. Yetkili servisin motoru tamamen değiştirmesi gerekir.

Buzdolabı İç Fan Motorunun Pervanelerinin Zarar Görmesi

Bu tip arızalarda buzdolabı fanı sesli bir biçimde çalışır. Buzdolabınızı uzun zamandır kullanıyorsanız bu arıza normaldir. İç fan motorunun tamamen değişmesi gerekir.

Buzdolabı iç fan motoru

Buzdolabı İç Fan Motoru Neden Çalışmaz?

Buzdolabı iç fan motoru, buzlanma yaptığı için, yandığı için, uzun süreli kullanımlarda pervane işlevini yerine getirmediği için arıza yapar.

Buzdolabı Fan Motorunun Buz Tutması ve Çözümü

Buzdolabınız hangi model olursa olsun aynı çalışma prensibi ile çalışır. Bu bakımdan tüm buzdolabı modellerinde iç fan motoru arızası ya da motorun buz tutması görülebilir. Buzdolabı fan motorunun buz tutması genelde buzdolabının elektriğinin sürekli gidip gelmesi sonucunda ya da düşük voltaj nedeniyle olabilir. Böyle bir durumda buzdolabı iç fan motorunun pervaneleri buz tutar. İçerisi zaten soğuk olduğu için de buz çözülmez. Çözüm oldukça basittir.

  • Buzdolabınızı kapatın.
  • Yiyecekleri içerisinden alın.
  • Marka ve modele göre fanın yeri değişebilir ama buzluğu altta olan buzdolaplarında genelde fan buzlukta, buzluğu üstte olanlar da ise ortadadır. Buzdolabınızın tüm kapaklarını açın.
  • Birkaç saat sonra fandaki buzlar eriyecektir.
  • İki ya da üç saat sonra buzdolabınızı yeniden çalıştırın.
  • Eğer sorun hallolmazsa mutlaka yetkili servis ile görüşün.

Buzdolabı İç Fan Motorunun Yanması: Sık elektrik kesintisi, düşük voltaj, fabrika kaynaklı hatalar fan motoru yanmasının nedeni olabilir.

Buzdolabı İç Fan Motorunun Pervanelerinin Zarar Görmesi: Uzun yıllar kullanılan buzdolaplarında fan pervaneleri, işlevlerini kaybeder. Şekilde bozulma ya da deformasyon olabilir, sürekli çalışmaktan ötürü pervane göbeği gevşemiş olabilir, buzlanma ya da aniden çözülme sonucu randımanlı çalışamamaktan zarar görmüş olabilir. Buzdolabınızda oluşabilecek her türlü arıza için izmir buzdolabı servisi her zaman sizlere profesyonel buzdolabı tamiri hizmeti vermektedir.

8 yorum

  1. İyi günler. Vestel buzdolabımın turbo fanı sürekli ve sesli bir şekilde çalışıyor. Bı normal midir?

  2. 5070 Nofrost buzdolabı fanı yüzeysel olarak çok temiz görünümlü ancak bir kaç defa çalıştı şimdi çalışmıyor nedeni ne olabilir bilgi verirseniz teşekkür ederiz.

    • Merhaba, buzdolabı fanınıza buzdolabı anakartı üzerinden enerji gelmiyor olabilir. Ya da fan motorunuzun üzerinde bulunan sargılar enerjiyiaktif bir şekilde geçiremediği zamanlarda buzdolabı fan motorunuz çalışmayacaktır.

  3. Dağittin Cemile Çiğdem

    Candy buzdolabım garip sesler çıkarıyo. Kapak conta mı gevşek acaba?

  4. Abdulsamet Teslime Nazli

    Altus buzdolabımdan bi’ vızıltı var. Kompresörle mi ilgili? Ya da fan mı arıza yapıyo?

  5. Bosch buzdolabımda ses problemi var. Kapakla alakalı olabilir mi? Nedir bu sesin sebebi?

  6. Buzdulap içfan durmuş söktüm pirize taktum çalışıyor sağlam bidaha taktım çalımıyor

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Ege Merkez Servis Blog sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et