Anasayfa » Püf Noktaları » Buzdolabı » Buzdolabı Temizliği Nasıl Yapılmalıdır

Buzdolabı Temizliği Nasıl Yapılmalıdır

Buzdolabı temizliği çoğu insan için önemsiz görünür. Ancak buzdolabı temizliği besinlerin tazeliği ve dolaylı yoldan bizim sağlığımız açısından da bir o kadar önemlidir. Çapraz bulaşma ile besinlerden birbirine geçen zararlı bakteriler sağlığımızı kötü yönde etkileyebilir. Bu yüzden buzdolabı temizliği çok önemlidir.

Buzdolabında ağzı açık kalan, çürüyen gıdalar kötü kokulara sebep olur. Bu da çoğu evdeki sorunlardan biridir. Eğer dolabınızın kötü kokmasını istemiyorsanız gıdaları doğru bir şekilde saklayınız.

Yediğimiz Gıdalar Buzdolabında Doğru Bir Şekilde Nasıl Saklanır?

-Dökülebilecek gıdaları rafa yamuk dökülmeyecek şekilde koymaya özen gösterin.

-İçerisinde sıvı olan yiyecekleri kapalı kaba koyarak buzdolabına yerleştirin.

-Yoğun kokusu olan gıdaları ağzını sıkıca kapattığınız poşetlere koyarak buzdolabında saklayın.

-Çözülmesini istediğiniz et ve balık ürünlerini derin ve kapalı kabalara koyun. Böylece çözünürken çıkan sular raflarınıza akmayacak ve raflarınızı kirletmeyecektir.

-Çiğ olarak balık ve et ürünlerinizi buzdolabında uzun süre boyunca bekletmemeye dikkat edin.

-Bazı gıdalar fazla sayıda mikrop taşıyabilme olasılığına sahiptir. Eğer mikropların birbirlerine geçmesini istemiyorsanız çiğ ve pişen yiyeceklerinizi birbirlerinden uzak bir şekilde buzdolabınıza koyun.

A refrigerator cleaning can freshen up your surfaces and make room for holiday cooking plans. (Dreamstime)

Buzdolabının İçi Nasıl Temizlenmeli?

-İşe öncelikle buzdolabınızda kokuya mal olmuş besini çıkartarak başlayın. Daha sonrasında sırayla tüm besinleri dışarı çıkartın. Böylelikle buzdolabınızın içini daha rahat bir şekilde temizleyebilirsiniz.

-İçerisini boşalttığınız buzdolabının temizliğine ilk olarak en üst raftan başlayın. Eğer alt raftan temizlemeye başlarsanız sonradan temizleyeceğiniz üst raftaki kirler temizlediğiniz yerlere dökülür ve boşa çaba sarf etmiş olursunuz.

-Eğer raflar çıkabiliyorsa hepsini çıkarın. Deterjanlı ılık suyla yıkayın.

-Buzdolabının cam ve plastik yerleri cam filmle kaplanmıştır. Bu yüzden uzmanlar buzdolabı temizliğinde kimyasal deterjanlar kullanmayı pek önermemektedir. Eğer sizde nu uyarıyı dikkate alıp buzdolabınızı kimyasal deterjanla temizlemek istemiyorsanız karbonat ve sirke ile hazırladığınız sular ile de temizleyebilirsiniz.

-Raflar dışarıda iken buzdolabının içerisini de deterjanlı bezle daha rahat bir şekilde temizleyebilirsiniz.

-Buzdolabınızı temizlemeden önce fişini çekmeyi unutmayın.

-Buzdolabınızdaki kokuları gidermek için başka bir alternatif yollar daha vardır. Buzdolabınıza bir kâsenin içerisine üstü açık olacak şekilde kahve yerleştirebilirsiniz veya da çay posasını ağzı açık olacak şekilde buzdolabında bekletirseniz buzdolabınızda olan kokunun hızlı bir şekilde azaldığını görecesinizdir.

Buzdolabının Dışı Nasıl Temizlenmeli?

-Buzdolabının dışının temiz olması buzdolabınızı görsel olarak da iyi gösterir. Buzdolabının içi kadar dışının da temizliği bir o kadar önemlidir.

-Buzdolabınızın çizilmesini istemiyorsanız eğer çizmeyen bir bez kullanmanız gerekmektedir.

-Çizmeyen bezinize deterjan dökerek buzdolabınızın dışını temizlemeye başlayabilirsiniz. Bütün buzdolabının yüzlerini ve kapı kulpunu ara ara yıkayıp kirlerini arındırdığınız bezle temizleyin.

-Son olarak kuru bez ile deterjanla sildiğiniz yerleri silin.

-Buzdolabınız bu işlemlerden sonra daha temiz, kullanılabilir ve kokmaz hale gelecektir.

Buzdolabı Lastiği Nasıl Silinir?

-Karbonat döktüğünüz lastiği kullanılmayan bir diş fırçasıyla ovalayın. Sonrasında nemli bir bez yardımıyla sildiğiniz yeri kurulayın. Böylece buzdolabınızın lastiği temiz bir hale gelecektir.

Buzdolabı Silmenin Püf Noktaları

-İnatçı lekeler hepimiz için sinir bozucu bir durumdur. Eğer bu lekeleri hemen yumuşatmak istiyorsanız suya kabartma tozu koyduğunuz karışımı beze biraz döküp ıslatarak inatçı lekenin üstünde bekletebilirsiniz. Bir başka çözüm yolu ise nohut tanesi kadar sıktığınız diş macununu lekeye sıkarak silmektir.

Buzdolabı silerken daha fazla kirletmemeniz için kullandığınız bezi sıklıkla değiştirip ya da temizlemeniz gerekmektedir.

-Eğer buzdolabınızda küflenme sorunu varsa, bir bardak suya bir çay kaşığı çay ağacı yağı katarak bu küflenmenin önüne geçmiş olursunuz.

Buzdolabı kapısı kapanmama gibi problemleriniz için buzdolabı kapısı kapanmıyor başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Ege Merkez Servis Blog sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et