Anasayfa » Püf Noktaları » Klima » Klima Montajı Nasıl Yapılır

Klima Montajı Nasıl Yapılır

Klima montajı ile ilgili bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu içeriğimiz klima kurulumu ile ilgili bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Klima kurulumu ve klima sökümü gibi işlemlerinizi mutlaka klima konusunda uzman klima teknik servislerine yaptırınız. Klima montajı fiziksel iş yükü gerektiren bir işlemdir, yetkin olmayan kişiler tarafından yapıldığında insan sağlığına kalıcı zarar verebilecek hatalar yapılması mümkündür. Yazımızda klima montajı ile ilgili bilgiler yüzeysel olarak verilmiştir.

Klima Montajı Öncesi Yapılması Gerekenler

Klima Dış Ünitesi Montajı

Öncelikle iş güvenliği ve alanın çalışılabilir olması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Klimanın dış ünitesi yerden kat olarak yüksek olan yerlerde iş güvenliği gereği söküm ve montaj işlemi yapacak kişilerin kendini güvenlik halatı ile vücudunu taşıyabilecek bir yere bağlaması gerekmektedir. Klima montajı sırasında en büyük kazaların dış ünite montajı sırasında baş dönmesi gibi sebeplerden yaşandığının unutulmaması gerekir.

Klima Montajı ilk İşlemler

Klima Montajı Sırasında Yapılması Gereken Ön Hazırlıklar

Bu klima montaj yazımız duvar tipi (split klima montajı) için hazırlanmıştır. Her split klimanın marka ve modeline göre şeması vardır. Bu kurulum şemaları klimaların kullanım kılavuzunda bulunabildiği gibi, profesyonel klima teknisyenleri bu kılavuzlara ihtiyaç duymadan montaj işlemini gerçekleştirebilmektedir. Klima iç ünite montajı ile ilgili lütfen öncelikle olarak klima iç ünite montajı başlıklı yazımızı gözden geçiriniz.

Klimanın iç ünitesinin takılacağı yere ilk olarak görsel görünüm açısından bakılıp. İç ünite ölçülerine göre ortalama bir hesap yapılmalıdır. Gerekrise iç ünite fiziksel olarak takılmadan önce bir demosu yapılmalıdır.

Klima iç Ünite Montajı

Klimanın iç ünite montajı yapılırken klimanının verimliliğinin dışında iç ünitenin göze hitap etmesi’de önemli bir etkendir.

Klima montaj sacının yönüne ve boyutlarına göre duvarınızda işaretleme yapınız.

Klimanızın iç ünitesinin sacı klima montaj vidaları tarafından duvara sabitlenir. Klima iç ünite sacı takılırken klimanızın drenaj hattının takılacağı yere doğru %1 ile %5 arası bir eğim verilmesi gerekmektedir. Aksi halde klima içerisindeki suyu dışarı atamayacak, su iç ortama akacaktır. Sacı duvara vidalarken uygun vida kullanmaya özen gösterin.

Boru Çıkışı

Klimanızın dış ünitesinin takılacağı yere doğru sacın etrafından boruların ve drenaj hattının geçebileceği şekilde bir delik açınız. Boruların rahat geçebileceği ve aşınmayacağı şekilde delik açınız.

Klima Montajı için Uygun Çapta Deliğin Açılması

Klimanızın iç ünitesinin kontrol panelini açarak cihazının dıştan voltaj beslemeli mi yoksa içten voltaj beslemeli mi olduğuna karar veriniz. Cihazınınızın elektrik bağlantısını çekeceğiniz elektrik hattına karar veriniz.

Klimanızın borularını dekoratif bant ile bandajlayarak elektrik bağlantısı ve drenajt hattını da dahil ederek açtığınız delikten dış ortama veriniz. Bu işlemler sırasında boruların bükülmemesine, ezilmemesine dikkat ediniz. Eski boruları montaj için tekrar kullanıyorsanız önceden boruları düz bir şekile getirilmiş olmasına dikkat ediniz.

Cihazın dış ünite ayaklarının montajını ayak aralığını ölçerek yapınız. Klima dış ünite ayaklarını asarken tij kullanmaya ve çelik dübel kullanmaya özen gösteriniz. Olası bir durumda dış ünitenin aşağıya düşmesinin hayati risk taşıdığını unutmayınız. Her marka ve model klima dış ünitesinin ayak aralığı birbirinden farklıdır. Dış ünitenin duvara asılmayacağı durumlarda dış ünite ayaklarına mutlaka takoz takınız. Klima takozları cihazın ses yapmasını ve vibrasyonu engelleyecektir.

Klima ayaklarının mutlaka tüm vidaları takılmalıdır. Klimanın kompresörünün denk geleceği yerin 2-5cm yukarda olmasında fayda görülmektedir. Ayak takım işleminin ardından klima dış ünitesi dikkatlice ayakların üzerine konularak klima ayaklara sabitlenmelidir.

Boru Tesisatı Bağlantısı

Klimanızın dış ve iç üniteleri yerlerine takıldıktan sonra fazla olan boru dışarda bükülerek dış ünitenin arkasına sarılır. Ve Dış ünitenizin bağlantı rekorlarına boru bağlantısı yapılır, bu işlem sırasında bağlantı rekorlarının dişli sarmamasına ve iki tarafında birbirine kenetlenmesine dikkat edilir.

Tüm bu işlemlerde sonra klimanızın elektrik bağlantısı ve iç ünite boru bağlantıları yapılarak cihazın iç ünitesi iç ünite sacına sabitlenir. Cihaz sabitlendikten sonra sarsılmadığı ve boşluk kalmaması kontrol edilmelidir. Cihazın dış ünitede bulunan gaz tapaları açılarak cihaz çalıştırılır. Cihazın gerekli gaz kontrolleri yapılarak boru uzunluğuna göre gaz takviyesi ya da gaz türüne göre yeniden gaz verme işlemi yapılır. işlemler tamamlandıktan sonra klimanın kumandasından klima çalıştırılır. Klima kumandasını kaybetmeniz durumunda servislerden orijinal klima kumandası temin etmeniz gerekmektedir. Universal (akıllı kumanda) kullamanız halinde klima kumanda kodlarını web sitemizde bulabilirsiniz.

Klima Gaz Kontrolü

Klima montajı ile ilgili izmir klima montaj servisi‘nden destek alabilir, klima problemlerinizi çözüme kavuşturabilirsiniz.



Bir yorum

  1. Mehmet Nevruz Sabuncu

    Bilgilendirme için teşekkürler, elektrik bağlantılarıyla ilgili de bir makale yayınlayabilir misiniz ?

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*