Anasayfa » Püf Noktaları » Buzdolabı » Buzdolabı Neden Sürekli Çalışır?

Buzdolabı Neden Sürekli Çalışır?

Buzdolabı günümüzde en çok kullanılan beyaz eşyalar arasında yer almaktadır. Her evin vazgeçilmezi olan bu buzdolaplarının kullanılması ve çalıştırılması kolay gibi görünür fakat uygunsuz koşullarda ve belirtilen özellikler üzerinden kullanım sağlanmaması durumunda bazı sorunlar çıkarabilir. Bu sorunlar arasında sıklıkla karşılaşılan durumlardan biri olan sürekli çalışma durumu, makinenin sorunlu olduğunu göstermektedir. İç aksam ya da çalışma kaynaklı bazı sorunlar nedeniyle buzdolabınız sürekli çalışma eğilimi gösterebilmektedir.

Buzdolabının sürekli çalışma sorunu genellikle şunlara bağlı olarak yaşanmaktadır;

  • Soğutma seviyesinin yanlış ayarlanması
  • Buzdolabı kapağının lastiklerinin doğru şekilde yapışmaması
  • Buzdolabına kapasitesinden fazla yükleme yapılması
  • Kapağın çok sık açılıp kapatılması
  • Buzdolabının yeterli elektriği alamaması.

Buzdolabım sürekli çalışıyor, ne yapmalıyım?

Sürekli çalışması durumu genellikle mevsim geçişlerinde olmaktadır. Mevsimsel olarak sıcaklık ayarlamalarının yapılası gereken buzdolapları, herhangi bir ayarlama yapılmadığı durumlarda sürekli olarak çalışarak kendisini soğutmaya çalışacaktır. Uzun süren bu durum sonunda motorda bazı sıkıntılar çıkabileceği gibi buzdolabının da ömrünün kısalmasına sebebiyet verecektir. Aynı zamanda uzun seneler boyunca kullanılan buzdolapları da bazı durumlarda sürekli çalışabilir, böyle durumlarda teknik servisten destek almalısınız.  

Buzdolabı kapağının lastiklerinin temizliğini gözden geçirmelisiniz. Buraya yapışmış olan herhangi bir yemek artığı ya da başka bir yabancı madde lastiklerin tam olarak yapışmasını engelleyebilir ve bu durumda buzdolabının içine hava almasına neden olabilir.

Sürekli Çalışmasını Engellemek İçin Yapılması Gerekenler

Buzdolabı mevsimsel olarak ayarlanmalıdır. Derecelendirme işlemleri genellikle yeni modeller de üst kapak üzerindedir. Eski modeller de ise bu ayarlamalar içerisinden yapılır. Bazı modellerde arka kısımda yer alan düğmeler üzerinden de işlem yapılabilir. Buzdolapları yaz aylarında 2 ile 5 derece kış aylarında 5 ile 8 derece arasında kullanılmalıdır. Aksi durumda buzdolabı fazla efor sarf edeceğinden dolayı sürekli çalışacak ve motoru yoracaktır.

Buzdolabının Isınması Durumu

Buzdolabı motorları çalıştıkça buzdolabı ısınacaktır. Bunu soğutmak için özel olarak fanlar dizayn edilmiştir. Fanların bozulduğu durumlarda yetkili servis çağrılmalıdır. Fakat normal olarak motorun ısı vermesi normal karşılanmaktadır. Aynı zamanda belirli aralıklarda uzun süre kullanım sağlanabilmesi açısından bu fanların temizlenmesi gerekmektedir.

Buzdolabı yerleştirirken mutlaka bu fanların sıcak havayı dışarı verebilmesi açısından alan bırakılması gerekmektedir. Motor sıcaklığı el yakmayacak şekildeyse sorun yoktur. Bu durumda buzdolabı belirli aralıklar ile çalışıp duracaktır. Eğer eli yakan bir sıcaklık var ise bu durumda buzdolabı sürekli çalışarak kendisini soğutmaya çalışacaktır. Bu durumda mutlaka cihaz fişten çekilmeli ve yetkili servis aranarak arıza kaydı oluşturulmalıdır.

Ayrıca ısınma durumuna bağlı olarak sürekli çalışan buzdolapların ömürleri az olacağından dolayı uzun süre kullanılmaması önerilmektedir. Sürekli çalıştığını ve sorun olduğunu anlamak için izlenmesi gereken bazı adımlar vardır. Bu adımlardan bazıları;  buzdolabından koku geliyor ise, kapaklar ve yan kısımları da ısınıyor ise, ısı eli yakıyor ise mutlaka sürekli çalışarak kendisini yoruyordur. Ve mutlaka yetkili servis çağırılmalıdır. Genellikle bu sorunlar 7 yaş üzerindeki dolaplar için geçerlidir. Fakat bazı durumlarda da yeni buzdolabı çeşitlerinde de yaşanabilir.

2 yorum

  1. Buzdolabi surekli calişiyor dondurucu bolumu guzel sogutuyor alt bolumu sogutmuyor ne yapmaliyim

    • Merhaba bu teknik ekip tarafından incelenmesi gereken bir arıza türüdür. Buzdolabının üstü soğutuyor altı soğutmuyor şikayetlerinin başlıca sebepleri aşağıda listelenmiştir;
      -Buzdolabınız kilitleme yapmış olabilir.
      -Buzdolabı ısıtıcıları arıza yapmış olabilir.
      -Buzdolabınızın kapısı açık kalmış olabilir-
      -Buzdolabınızda klape arızası ve elektronik kart arızası olabilir.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Ege Merkez Servis Blog sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et