Anasayfa » Püf Noktaları » R134A Gazı Nedir? Özellikleri Nelerdir ?

R134A Gazı Nedir? Özellikleri Nelerdir ?

R134A gazı soğutucu akışkan olarak kullanılan renksiz inert gaza verilen isimdir. 90’lı yıllarda yapılan araştırmalar sonucu ozon tabakasına zarar verdiği tespit edilen R22 gazının alternatifi olarak üretilmiş bir gazdır. Üretim amacı gereği ozon tabakasına zararlı etkisi yoktur. R134A gazı taşıtların soğutma ve iklimlendirme, orta çaplı işletmeler de su soğutma cihazlarında ve konut tipi soğutucularda kullanılmaktadır. Orta ve yüksek buharlaşma sıcaklıklarında, düşük basınç farklarında kompresör verimi ve Cofficient Of Performance değerleri R12 gazı ile neredeyse aynıdır. Düşük sıcaklıklarda ise çift kademeli sıkıştırma gerekmektedir. Bu gaz mineral yağlar ile uyumlu olmadığından dolayı polioleste ya da poliolalkalinglikol bazlı yağlar ile kullanılması gerekmektedir.

Soğutucu Akışkanın Sahip Olması Gereken Özellikler

Kullandığımız soğutucu akışkanların belirli özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bu özelliklere sahip soğutucu akışkan ile tam performans sağlayabiliriz. Soğutucu akışkanların sahip olması gereken özellikler;

  • Uygulanan basınç altında sıvılaşabilmeli ya da buharlaşabilmedir,
  • Düşüş güçlerde çalışabilmelidir,
  • Buharlaşma sıcaklığı yüksek olmalıdır,
  • Kimyasal olarak ayrışmamalı ya da yanmamalı, zehirli olmaması ve metallerle reaksiyona girmemesi gerekmektedir,
  • Kolay temin edilebilmeli ve maliyeti düşük olmalıdır,
  • İçerisinden geçeceği tesisatlara zarar vermemeli, paslandırmamalıdır.
R134 A Gaz Tüpü

Günümüzde çok sayıda R134A gazı kullanılan buzdolabı bulunmaktadır. R134A Gazı genellikle yeşil ve mavi tüplerde depolanmaktadır. En çok tercih edilen tüp boyutu Refrigerant 134 A 13.6 Kg’dır. izmir’de buzdolabı gaz dolumu için izmir buzdolabı servisi sizlere her zaman profesyonel buzdolabı tamir hizmeti vermektedir.

R134 A Gazı Nerede Kullanılır

Günümüzde R134 A gazı eski tip buzdolaplarında ve araç klimalarında çoğunlukla kullanılmaktadır. Bir çok araba modeli R134A klima gazını kullanır. Yeni tip buzdolapları R600 gazını kullanırken 10 yıl kadar öncesinde üretilmiş çoğu buzdolabı R134 A gazını kullanırlar.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Ege Merkez Servis Blog sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et