Anasayfa » Püf Noktaları » Çamaşır Makinesi » Çamaşır Makinesi Kireçlenme Sorunu

Çamaşır Makinesi Kireçlenme Sorunu

Çamaşır makinesi kireçlenme sorunu genel olarak evlerimizde yaşadığımız en büyük sorunlardan birisidir. Kireçli şebeke sularının zamanla çamaşır makinelerinin tesisatlarında tıkanmalar ve rezistanslarında kireçlenmelere neden olduğu bilinen gerçeklerdendir. Ne kadar kireçlenmelere karşı farklı ürünler kullanılıyor olsa da şebeke suyu nedeniyle zamanla kireçlenmeler meydana gelmektedir. Bu sorunun tamamen ortadan kaldırılması mümkün müdür?

Kireçlenmiş rezistans

Çamaşır Makinesi Kireçlenme Neden Olur?

Öncelikle sorunun temeline inmemiz gerekiyor. Bunun için “çamaşır makinesi kireçlenme neden olur?” sorusunu cevaplamalıyız. Makinelerde yaşanan kireçlenme sorunun başlıca nedeni şebeke sularıdır. Şebeke suları içerisinde bulunan magnezyum ya da kalsiyum gibi mineraller bizim kireçlenme olarak adlandırdığımız sorunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Kireçlenme ilk olarak makineye alınan suyun ısıtılmasını sağlayan rezistansta meydana gelir. Tamamen kireçle kaplanan rezistans zamanla suyu ısıtmak için daha fazla çalışmak ve bunun için de daha fazla elektrik tüketmek zorunda kalacaktır. İlerleyen süreçlerde ise kireçlenme makine içerisinde bulunan diğer malzemeleri etkileyerek makineyi çalışamayacak kadar etkilemektedir. Makinelerin uzun süre ve ilk günkü performanslarında çalışmalarında devam edebilmeleri için mutlaka belirli aralıklarda oluşan kireçlenmelerin temizlenmesi gerekmektedir.

Rezistans kıyaslaması

Kireçlenme Nasıl Engellenir?

Sorunun ne olduğunu öğrendiğimize göre sıradaki soru, “çamaşır makinasının kireçlenmesi nasıl engellenir?” olacaktır. Genel olarak makinelerin kireçlenme sorunları için üretilmiş ürünler bulunmaktadır. Bu ürünleri kullanarak kireçlenmeleri geciktirebilirsiniz. Ancak deterjan, parlatıcı ve kireç önleyici ürünler kullanmak size fazla para harcanacak nedenler olarak geri dönecektir. Eğer çok fazla para harcamak istemiyorsanız doğal çözümler de makinenizi kurtaracaktır. Kireç önleyici yerine sirke kullanarak daha düşük maliyetlere sorunu çözebilirsiniz. Sirke ile birlikte limon tuzu istediğiniz sonuçları almanıza yardımcı olacaktır. İsterseniz sirke ile karıştırdığınız limon tuzunu makinenin tamburuna dökebileceğiniz gibi isterseniz de makinenin deterjan gözüne limon tuzu koyup sirkeyi de tambura dökebilirsiniz. Bu işlemlerin doğru sonuçları verebilmesi için makinenizi ön yıkamalı bir programda ve yüksek sıcaklıkta boş olarak çalıştırmanız yeterli olacaktır. Çalıştırmanızın sonucunda makinenizin içerisinde biriken kireçleri temizleyebilirsiniz.

Kireçlenme sorununun temel sebebi olan şebeke suyunu değiştiremeyeceğimizden dolayı alacağınız tedbirler sayesinde ilerleyen süreçlerde yeni bir makine aramak zorunda kalmayabilirsiniz. Uygulayacağınız bu tedbirler ile birlikte çamaşır makinelerinde kireçlenme sorununun çözümü de gerçekleştirilebilecektir.

Kireçlenmiş tambur

Çamaşır Makinesi Kireci Nasıl Temizlenir?

Çamaşır makinelerinin kireçlenmelerinin engellenmesi sayesinde temizleme gereksinimini de mümkün oldukça uzun sürelere yayabilirsiniz. Temizlemekten ziyade kireçlenmenin engelleme çalışmaları daha önemli olacaktır. Genel olarak kullanılan suyun ne kadar kireçli olduğuna ve kullanılan deterjanların kalitelerine göre değişkenlik gösteriyor olsa da 3 ya da 6 ayda bir temizlik yapılması gerekecektir. Temizliğin yapılabilmesi için üretilmiş olan özel deterjanlar kullanılabileceği gibi sirke ya da limon tozu gibi doğal yöntemleri de kullanabilirsiniz.

Kullandığınız çamaşır makinelerinin özelliklerine göre kullanabileceğiniz temizleme deterjanları değişiklik gösterecektir. Bunun için makinenizin talimatnamesine bakabilir ve “çamaşır makinesi kireci nasıl temizlenir?” sorusunun cevabını bulabilirsiniz. Öncelikle çamaşır makinenizin temizliğine dış cephenin temizlenmesi ile başlayabilirsiniz. Dış temizlik için yapmanız gerekenlere bakacak olursak:

  • Öncelikle bir kabın içine ılık su ve yeteri kadar bulaşık deterjanı koyun,
  • Makinenizin dış yüzeyini çizmeyecek özellikteki bez ve hazırladığınız su ile silin,
  • Daha sonra kuru kalması için kurulamanız gerekecektir.
Çamaşır makinesi dışının temizliği

Makinenizin iç kısmının temizlenebilmesi için öncelikle görünür yerlerin temizlenmesi gerekecektir.

  • Zamanla çamaşırların kirleri makinenizin lastiğinde birikebilecektir. Temiz bir bez kullanarak çamaşır makinesi lastiği temizleme işlemi sorunsuzca gerçekleştirilebilecektir.
  • Makinenizin içerisinde bulunan tamburun temizlenmesi için makinelerinizin özelliklerinde servis temizliği olması muhtemeldir. Eğer bu özellik yok ise deterjan gözüne deterjan koyup yüksek sıcaklıktaki ve uzun süren yıkama modunda makinenizi çalıştırabilirsiniz.
  • Zamanla makinenizin deterjan gözünde biriken atıkların temizlenmesi makinelerinizin daha uzun ömürlü olarak kullanılabilmesine imkan sağlayacaktır. Bu parça makinelerden çıkartılabilen parçalardandır. Deterjan gözünü çıkartarak sadece musluğun altında suya tutmanız yeterli olacaktır.

Artan fiyatları ile çamaşır makinelerinin bozulmayacak şekilde özenli kullanılmaları oldukça önemlidir. Çamaşır makinelerinin en büyük sorunlarından birisi olan kireçlenme sorununa gereken önlemleri alarak makinelerinizin daha uzun süre temiz kalmasını sağlayabilirsiniz. Uzun süre temizlenmemiş ve sadece içine attığınız kirli çamaşırları temizleyen çamaşır makinelerinizin bozulmadan çalışmaları mümkün değildir. Çamaşır makinesi kireçlenmesi sorununun çözülmesi makinelerinizin uzun süre kullanılabilmesine imkan sağlayacaktır.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Ege Merkez Servis Blog sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et