Anasayfa » Püf Noktaları » Ekran Tazeleme Hızı Hertz Nedir

Ekran Tazeleme Hızı Hertz Nedir

Evlerimizdeki ve iş yerlerimizdeki televizyonları satın alırken kağıt üstünde en çok kafa karıştıran özelliklerden biridir Hertz değeri. Bu değer ingilizce de refresh rate olarak geçmektedir. Yani yenileme hızı olarak Türkçe’de kullanılmaktadır. Ekranı olan her elektronik cihazda bir Hertz değeri bulunmaktadır. Telefonlar, televizyonlar, monitörler her bir bir hertz değerine sahiptir.

Günümüz teknolojisinde üretilen çoğu televizyon aslında 60Hz yenileme hızına sahiptir. Fakat ürünler mağazalarda satılırken ya da web sitelerinden ürünleri incelerken 120, 240 ve daha fazla yenileme hızına sahipmiş gibi segilenebilirler. Televizyon üretici şirketler bu gerçekleri genellikle tüketiciyle şeffaf bir şekilde paylaşmazlar.

Hertz (HZ) Nedir

Bir Televizyon’un yenileme hızı, ekranın her saniyede kaç kez kendini yenilediğidir. Video kaynağının her saniyede kaç kare görüntülediğini tanımlayan saniyedeki kareden (fps) farklıdır. Yenileme hızı, hareket işleme için önemlidir, çünkü daha yüksek bir yenileme hızı genellikle daha yumuşak hareket sağlar, ancak durum her zaman böyle değildir. Genellikle yenileme hızını artıran pazarlama terimleriyle karıştırılmaması da önemlidir.

Yenileme Hızı Nedir?

Biz çıpak gözde görmesek de televizyonumuz her saniye kendini sürekli yeniler. Yenileme hızı, ekranda saniyede kaç kez yeni bir görüntü çizdiğini tanımlar ve Hertz (Hz) olarak yazılır. 60 Hz yenileme hızı, ekranın kendini saniyede 60 kez, 120 Hz’de ise saniyede 120 kez yenilediği anlamına gelmektedir. Bu, kaynağın saniyede kaç kez yeni bir kare gönderdiğini gösteren kare hızından farklıdır. Bu nedenle, saniyede 60 kare görüntüleyen bir kaynağınız varsa, yenileme ve kare hızının eşleşmesi için TV’nizin her zaman saniyede 60 kez kendini yenilemesini istersiniz, aksi takdirde hareket bulanık görünebilir.

Değişken Yenileme Hızı

Bir kaynağın kare hızı, özellikle oyunlarda her zaman sabit değildir. Hareket halindeyken yenileme ve kare hızını eşleştirmeyi amaçlayan değişken yenileme hızı (VRR) adı verilen bir özellik vardır, bu nedenle oyunun kare hızı düşerse Televizyon yenileme hızını da otomatik olarak düşürür. Bu, yalnızca hem TV hem de kaynak VRR’yi destekliyorsa mümkündür.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Ege Merkez Servis Blog sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et