Anasayfa » Püf Noktaları » Kombi » Kombi Emniyet Ventili Ne İşe Yarar
Kombi Emniyet Ventili

Kombi Emniyet Ventili Ne İşe Yarar

Kombilerdeki 3 bar emniyet ventilleri kombilerdeki en önemli güvenlik parçalarından bir tanesidir. Çoğu zaman bu parça ismi kombi emniyet tahliye vanası olarak ta geçmektedir. Bu parçanın en önemli görevi kombinin içerisinde fazla basınç olması durumunda basıncı dışarı atmaktır. Valf içindeki yaylı mekanizma sayesinde basınç yükseldiğinde otomatik olarak açılır ve basınç düştüğünde tekrar kendiliğinden kapanır. Kombi emniyet ventilleri sadece kombilerde değil basınç ile çalışan birçok cihazda kullanılmaktadır. Örneğin; termosin, boiler v.b. Her 4 bar emniyet ventilinin çalışma sistemi aynı olsa da kullanıldığı cihaza göre farklı basınç değerlerinde devreye girip çıkabilmektedirler. Günümüzde en popüler kullanılan emniyet ventili türü yaylı tipte olan emniyet ventilidir. Aşağıda yaylı mekanizmaya sahip bir emniyet ventilinin çalışma sistemi sergilenmiştir.

Kombi Emniyet Ventili Çalışma Sistemi

Emniyet valfi bir çok özellikten oluşur. En önemli parçaları ise yaylı valf, piston ve yay şeklinde bulunan sensördür. Basınç yükseldikçe yayın tutabileceği kuvvet düşeceği için basınç kombinin içerisinden dışarı doğru verilmeye başlayacaktır. Emniyet ventili içerisindeki yay açıldığı zaman bu boşluktan su ve buhar geçebilmektedir. Dolayısıyla kombinizin basıncı aniden düşecektir.

Emniyet Ventili Malzemeleri

Emniyet ventilleri genellikle pirinç ve alüminyumdan plastik ve paslanmaz çeliğe kadar çeşitli malzemelerden üretilirler. Emniyet ventili içinde kullanılan yay tipik olarak paslanmaz çelikten yapılmıştır. Bu malzemenin paslanma olasılığı diğer malzemelere göre çok daha düşüktür ve bu nedenle değiştirmeye gerek kalmadan daha uzun süre verimli bir şekilde çalışmaya devam etmektedir. Belirli cihazlarda vanaların hafif olması gerekir bu ve benzeri cihazlarda kullanılan vanalar alüminyum dan üretilirler.

Kombi Emniyet Ventili Su Akıtıyor

Kombi su akıtıyor şikayetlerinin oluşmasında genellikle ilk akla gelen parça kombi emniyet ventilidir. Emniyet ventili contasının eskimesinden kaynaklı ya da malzemenin artık iş göremeyecek noktaya gelmesinden dolayı kombinizde su akıtma şikayetine yol açabilmektedir. Emniyet ventilinin iç aksamı onarılabileceği gibi kombi servisi tarafından kombinizin emniyet ventili de değiştirilebilir.

Unutulmaması gerekirki emniyet ventili her zaman arızalı parça olmayabilir. Kombinizde gerçekten basıntı yükselten parçayı tespit etmeden emniyet ventilinizin değişmesi sorununuzu çözmeyecektir. Kombiniz 3 bar emniyet ventili sağlam olsa bile su akıtmaya devam edecektir.

Kombi Emniyet Ventili Nasıl Değiştirilir

Kombi emniyet ventillerinin bir çok farklı modeli bulunmaktadır, vidalı emniyet ventilleri, geçme tip emniyet ventilleri, sıkıştırma tip emniyet ventilleri gibi farklı türde kombi emniyet vanaları bulunmaktadır. Bu parçalar kesinlikle alanında uzman kombi teknik servisleri tarafından değiştirilmelidir. Eğer ki kombiniz bu parçadan su akıtıyorsa servis çağırmadan önce mutlaka kombinizin vanalarını kapatınız.

Kombi Emniyet Ventili Fiyatları

Bu yazı yayınlandığı tarihte kombi emniyet ventili fiyatları ortalama 40 TL’den başlamaktadır. Fakat teknik servisler parçaları garantili olarak değiştirdikleri için bu rakamlar çoğu zaman 200 TL’nin üstüne çıkabilmektedir. Kombi 3 bar tahliye vanası fiyatları tamamen servise, kombinizin markasına ve bulunduğunuz bölgeye göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Kombi Emniyet Ventilinden Su Boşaltma

Belirli tip emniyet ventillerinde, emniyet ventili sağa doğru çevrilerek emniyet ventilinden kombinni basıncını düşürmek mümkün olabilmektedir. Fakat eğer ki bu konuda bilgi sahibi değilseniz bu işlem mutlaka bir kombi teknik servisi tarafından yapılmalıdır.

Günümüzde en çok kullanılan kombi emniyet ventilleri aşağıda listelenmiştir.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Ege Merkez Servis Blog sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et