Anasayfa » Püf Noktaları » Kombi » Kombi Plaka Eşanjörü Nedir ?
Plakalı Eşanjör Ne işe Yarar

Kombi Plaka Eşanjörü Nedir ?

Kombi Plaka Eşanjör Nedir?

Boyutu itibari ile oldukça kullanışlı olan ev ve işyerlerimizde rahatlıkla kullandığımız kombi, ilk olarak sadece ısıtma amacı ile üretilmiştir. Sonradan geliştirilen içyapısı ile birlikte, ilk üretildiğinde tesisat içerisinde plakalı eşanjör yer almıyordu. Belli bir süre kombi tesisatının geliştirilmesine karar verilerek, kombi içerisine bir bölüme eklenmeye çalışıldı. Bu bölme sayesinde kullanma suyunun buradan karşılanması hedeflendi. Eklenen bölümün tesisatta oluşturduğu aksaklıklar sebebi ile, kombilerin tesisatına ekstra plakalı eşanjör eklemesi yapıldı. Kombi Plaka Eşanjörü, bu konuda bilgi sahibi olan kişiler tarafından ısı transferi olarak ta bilinir. Isı transferi olarak bilinmesinin sebebi ise, ısıyı daha güzel daha verimli hale getirebilmesi için kullanılan parça olmasından kaynaklanır. Kombi Plaka Eşanjörünün, 4 adet giriş bölümünü bulunmaktadır. İki giriş kalorifer girişine aittir. Diğer iki girişinden biride kullanım suyu girişi, diğeri de kullanım suyu çıkışıdır.

Plakalı Kombi Eşanjörü Nedir

Plaka eşanjörü üzerinde bulunan 4 giriş yerinin üst kısmında yer alan tek girişten verilen su, diğer yanında bulunan kalorifere bağlı olan delikten gelmelidir. Eğer çeşmeye bağlı olan 2 delikten suyun gelmesi durumunda plaka eşanjörünün delik olduğu anlaşılabilir. Çeşme suyu bağlı olan yerde genelde sıkıntı yaşanmaz. Fakat kaloriferin bağlı olduğu eşanjör içerisinde, su sürekli olarak dolaşım sağladığından içerisinde pisliğe bağlı tıkanıklık olduğu durumlarda arıza durumu söz konusu olabilir. Kombi eşanjör delinmesi ya da kombi eşanjör su akıtması olarak nitelendirilen arıza tam olarak ta bu parçadan kaynaklanmaktadır.

Kombi Plaka Eşanjör Ne İşe Yarar?

Kombi açıldığı andan itibaren devreye giren tesisat sistemi ile birlikte, plakalı eşanjör görevine başlar. Plakalı eşanjörün asıl görevi ise, kullanma suyunun ısıtıp verimi arttırmaktır. Üst giriş – çıkış, kısmında ana eşanjörde ısıtılan sıcak su dolaşmaktadır. Alt giriş – çıkış kısmında ise, sizin musluğunuza gelen su dolaşmaktadır. Şebekeden gelen su plakalı eşanjörden geçerek musluğa iletilmektedir. Üst kısımda yer alan sıcak su, alta kısımda bulunan su ile asla karışmaz. Plakalı eşanjör üzerinde yer alan plakalar yardımı ile alt taraftaki su ısınmış olur. Böylece sizin musluğunuza başarılı bir şekilde sıcak su ulaştırılır.

Kombi Eşanjör Konumu

Plaka Eşanjör Her Kombide Bulunur mu ?

Bu soruya kısaca hayır cevabını verebiliriz. Genellikle çift eşanjörlü olarak belirtilen kombilerde plaka eanjör bulunur. Özellikle 2005 yılı ve öncesinde üretilen kombilerde 2. eşanjör yani plaka eşanjörü bulunmaz. Her kombinin marka ve modeline göre farklı plaka eşanjör türleri bulunmaktadır. Plakalı eşanjörler için az arıza çıkardıklarını söyleyemeyiz. Plakalı eşanjörler kombilerde çok sık arızalanan (tıkanan ya da su geçirgenliğini yitiren) parçalardır.

Plaka Eşanjör Nasıl Çalışır ?

Plaka eşanjör yapısı gereği metal ve sıkıştırılmış bir metal plakadır. içerisinde bulunan ince su yolları sayesinde kalorifer suyu ve kullanım suyunu birbirinden ayrı bir şekilde sıcak tutmaya yarar. Kombinin içerisindeki ayrıştırıcı ismi verilen (step motoru, 3 yollu motor olarak ta belirtilir) parça kombinin isteğine göre eşanjörün hangi çıkışından su isteniyor ise kombi basıncını ilgili çıkış hattına doğru yönlendirir. Metal plaka içerisinde hem kalorifer suyu hem kullanım suyu sıcak bir şekilde bulunduğu için plaka eşanjör içerisinde bir ısı alışverişi de gerçekleşir.

Kombi Plaka Eşanjör Arızaları

izmir Teknik Servis web sitemizi ziyaret eden ziyaretçilerimizden ve teknik servis çağrı merkezimizi arayan müşterilerimizden genellikle kombi plaka eşanjör kaç para ya da kombimden sıcak su gelmiyor ne yapmalıyım gibi sorular almaktayız. Biz de bu içeriğimizde plakalı eşanjördeki bir problem yüzünden kombinizde meydana gelebilecek problemlerden bahsetmek istedik. Öncelikle unutulmaması gerekir ki. Kombinin içerisinde basınç bulunmaktadır. Ve plakalı eşanjör kombinin üzerinden sökülmesi en zor parçalardan bir tanesidir. Bu sebeple kombi plakalı ejanjör tamirini kesinlikle kendini yapmayı denemeyiniz. Kombi plaka eşanjör tamiri için profesyonel bir kombi tamiri hizmeti almanız gerekmektedir.

Kombimden Sıcak Su Gelmiyor

Bu hatanın başlıca sebeplerinden biri (her zaman olmasa da) Plaka eşanjör parçası olabilmektedir. Plaka eşanjör kireç ya da kirlilik durumunda tıkanabilmektedir. Ve bu da kombinizin kullanım suyunu az vermesi ya da ısıtamaması anlamına gelmektedir. Bu ve benzeri durumlarda kombi petek temizliği ve kombi eşanjör temizliği yaptırmanız problemin çözülmesini sağlamaktadır. Kombi temizleme firmaları kombinizin eşanjörünü detaylı olarak temizleyerek sizi genellikle bu sorundan kurtarabilir.

Tıkanmış Eşanjör

Kombi Suyu Açtığımda Ses Çıkartıyor

Kombinizin sıcak suyu açtığında sesli çalışmasının sebebi de ana eşanjör ve plaka eşanjör olabilmektedir. Genellikle müşterilerimiz kombim tak tak ses çıkartıyor diyerek bu kombi arızasını anlatmaktadır. Kombi eşanjörünün içerisinde oluşan kireç ve tıkanma kaynaklı olarak kombinizi sıcak su konumunda çalıştırdığınızda bu sesi duymanız normaldir. Eşanjör tıkanmalarında kombiniz sesli çalışabilir. izmir’de profesyonel olarak 10 yıldır destek veren kombi bakımı firması Kombi Ege’den de bu konuda profesyonel kombi bakım ve petek yıkama hizmeti alabilirsiniz.

Kombi Plaka Eşanjör Fiyatları

Kombi plaka eşanjörleri fiyatı marka ve modelinize göre değişkenlik göstermektedir. Fakat şu an en düşük orijinal kombi eşanjörü fiyatı 250 liradan başlamaktadır. internette satılan yedek parçaların güvenilir ve orijinal olamayacağını lütfen unutmayınız. Kombi plaka eşanjörü değişimi ya da kombi eşanjör onarımı mutlaka profesyonel bir kombi servisi tarafından yapılmalıdır.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Ege Merkez Servis Blog sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et