Anasayfa » Püf Noktaları » Kombi Prosestat Nedir

Kombi Prosestat Nedir

Tüm fanlı (hermetik) kombilerde bulunan kombi prosestat fanın çalışıp çalışmadığını ondan aldığı basınca göre hesaplayan ve bunu anakarta bildiren bir parçadır. Tek bir görevi bulunmaktadır o da fanı kontrol edip anakarta durumu raporlamaktır. Prosestat bca basınç sensörü olarak da isimlendirilmektedir.

Prosestat bazı durumlarda arızalanabilmektedir. Bu arızanın başlıca sebepleri ise şu şekildedir;

  • Kombide bulunan hava akım borusu normalden biraz daha uzun olur ise bu prosestata zarar verebilir. Bu durumda çalışmayı durdurur ve görevlerini ihmal eder.
  • Kombinin bakımsız kaldığı, hava akışının tam olarak sağlanamadığı durumlarda da arızalanabilmektedir.

Kombi prosestat arızaya geçtiği zaman bunu ekranda çoğu zaman bir arıza koduyla göstermektedir.  Prosestat, kombinin hava merkezine yakın bir yerde ve fanın yanında bulunur. Bazı durumlarda prosestatta hata olmayabilmekte ve sadece fanın tıkalı olduğu anlaşılabilmektedir. Kombinin hava çıkışı sağladığı bacalardan zaman içerisinde kombiye de toz parçaları falan doluşur. Bu durumda da fan tıkanabilmektedir.

Kombi Prosestat Nasıl Çalışır?

Prosestat, hava akışını denetleyen bir bekçi gibidir. Hava akışında bir problem varsa da yoksa da bunu anakarta sinyaller ile bildirir. Böylelikle kombinin beyni, her şeyin yolunda olduğunu veya olmadığını anlayabilir.

Prosestat çalışmayı durdurursa eğer kombi ateşleme yapmayı bırakır. Hatta bir ateşler, bir ateşlemez veya hiç ateşlemez. Burada kontrol etmeniz gereken şey ise kombinin su basıncı dâhil her şeyin tam ve yerinde olup olmadığıdır. Eğer gözünüze çarpan bir şey yoksa ve kombide ateşleme sorunu varsa prosestattan şüphelenebilirsiniz.

Kombide prosestat arızası yetkili teknisyenler tarafından anlaşılabilen bir arıza türüdür, tüketicilerin kendi kendilerine bu parçaya müdahele etmeleri hayati risk oluşturabilmektedir. Tüketicilerin herhangi bir kombi arızasıyla karşılaşmaları durumunda teknik servis çağırmaları gerekmektedir.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*