Anasayfa » Püf Noktaları » Televizyon’da Ses Var, Görüntü Yok

Televizyon’da Ses Var, Görüntü Yok

Televizyonunuzun ekranına görüntü gelmiyor fakat ses geliyor ise bunun çok farklı sebepleri olabilir. Akıllı televizyonlarda teknik hatalar, üretim kaynaklı hatalar, veya yanlış kablolama gibi basit hatalardan dolayı bile televizyonlarda ses var görüntü yok arızası olabilir. Televizyon açılıyor ama görüntü yok problemlerinde çoğu zaman televizyon dışı kaynaklı problemler de olabilmektedir.

Televizyonda ses var fakat görüntü yok ise yazımızı okuyabilir televizyonunuzda oluşabilecek ya da oluşmuş arıza ile ilgili bir fikir sahibi olabilirsiniz. Televizyonunuzda ses olup görüntü olmaması ile ilgili oluşabilecek problemler aşağıda listelenmiştir.

Kopuk Ya da Hasarlı Televizyon Kabloları

Televizyonunuz sinyali harici bir kaynaktan alıyor olabilir yani bir kablo kutusu veya DVD oynatıcıyı PlayStation, Digiturk vb. Televizyonunuz ile bu cihazlar arasında olan bağlantı kablosu kopmuş ya da hasarlı olabilir. Eğer ki televizyonunuza ses gelip görüntü gelmiyor ise bu İki cihaz arasındaki kabloyu özellikle kontrol etmeniz gerekmektedir.

Televizyon Kablo Grubu

Eğer ki kabloları elinizde hareket ettirdiğinizde görüntüde de oynamalar oluyor ise yani görüntü gidip geliyor ise kabloyu onarmak yerine doğrudan kablonun değişmesi gerekecektir. Kablo değiştikten sonra televizyonunuzda ki ses var görüntü yok problemi düzelecektir. HDMI Kabloları televizyonlarda en çok bozulan kablolardır bu sebeple özellikle HDMI kablosunun kontrol edilmesi gerekmektedir.

Televizyon Ayarlarını Kontrol Edin

Siz farkında olmadan televizyonunuzun görüntü ayarlarını bozmuş olabilirsiniz bu işlemi siz yapmasanız da evinize gelen bir misafir bu ayarları değiştirerek televizyonunuza görüntü gelmesini engellemiş olabilir. Televizyonunuzun ayarlar grafik ve görüntü ayarlarına giderek televizyonunuzun ekrana görüntü vermek üzere tüm ayarların doğru olarak yapıldığından emin olmalısınız ayarlar ile ilgili bilgi sahibi değilseniz televizyonunuzun kullanım kılavuzunda görüntü ayarlarını kontrol edebilirsiniz.

Bu ayarların doğru olduğuna emin iseniz ve yine de televizyonunuza ses geliyor fakat görüntü gelmiyor ise diğer kontrol etmeniz gereken yerler yazımızda listelenmiştir.

Sinyal Problemleri

Bazen televizyonunuz sinyal kaynaklı olarak ekrana görüntü vermeyebilir bunu kontrol etmenin en net yolu başka bir kanala geçmektir, başka bir kanalda görüntü var ise televizyonunuzda bir problem yok demektir. Eğer bir sinyal problemi var ise uydunuz ya da merkezi sisteminizin kontrddol edilmesi için bir teknisyene başvurmanız gerekmektedir.

Ayrıca kablo servis sağlayıcı kullanıyor iseniz servis sağlayıcınız ile iletişime geçerek problem ile ilgili bilgi alabilirsiniz. (Digiturk, Turkcell TV v.b)

Güç Tasarrufu Modunu Devre Dışı Bırakın

Güç tasarruf modunda olup olmadığını görmek için televizyonunuzun ayarlarını kontrol edin televizyonlarda çoğu zaman güç tasarrufu modundayken de ses gelmeye devam etmektedir.

Televizyonunuzun ayarlarından enerji tasarruf modunu devre dışı bırakırsanız eğer ki probleminiz bu ise televizyonunuzdaki ses var görüntü yok arızası düzelecektir.

Televizyon Panel Arızası

Televizyonlarda ses olup görüntü olmamasının bir başka nedeni de televizyon ekranınızın hasarlı olması olabilir aşırı sıcaklık ve elektrik dalgalanmaları televizyon ekranlarına zarar verebilecek en önemli etkenlerdir. Televizyon ekranları kırık olmadığı sürece genellikle tamir edilebilirler. Televizyon paneli kırıldığı zaman tamiri mümkün değil doğrudan da yeni bir panel ile değiştirilerek televizyonun kurtarılması mümkündür.

Aydınlatma Grubu Arızası

Televizyonluk da görüntülü oluşabilmesi için panelin arkasında aydınlatma grubu bulunur bu grup Led ve benzeri olabilir. Günümüzde çoğu televizyon led ve floresan aydınlatma kullanmaktadır. Televizyonlarda ses var görüntü yok arızalarında en çok arızalanan parçalar LED’lerdir. Televizyonumuzda led değişimi yapılarak televizyonunuzun görüntüsünün gelmesini sağlayabilirsiniz. Led değişimi mutlaka profesyonel teknik servisler tarafından yapılmalıdır kullanıcıların tv ledlerini kendileri değiştirmesi televizyonlarda çok daha büyük problemlere yol açabilecektir. Televizyonlarda led değişimi yapılırken mutlaka orijinal LED ya da orijinal aydınlatma grubu kullanılmalıdır. Televizyonlarda orijinal LED kullanılmaması durumunda görüntü kalitesi tatminkar düzeyde olmayacak ve televizyonunuzun aydınlatma grubu kısa süre içerisinde tekrar arıza alınacaktır. Bunun en net çözümü televizyonunuzda orijinal aydınlatma grubu kullanmaktır.

Anakart Arızası

Anakart televizyonunuzun beyni diyebileceğimiz en önemli parçasıdır. Televizyondaki enerji dağılımından, görüntü aktarılmasına kadar tüm yönlendirmeler anakart olarak adlandırdığımız bu parça üzerinden yapılır. Televizyonunuzun anakart arızası olduğunda televizyonunuzda ses var görüntü yok arızası ile karşılaşabilirsiniz. Televizyonunuzda anakart arızası var ise anakartlar çoğu zaman tamir edilebileceği gibi yenisiyle de değiştirilebilir.

Diğer Televizyon Arızaları

Yukarıda sıraladığımız maddeler televizyonlardaki ses var görüntü yok arızalarının en olası sebeplerindendir. Fakat unutulmaması gerekir ki televizyonların içerisinde televizyonun çalışması için çok farklı parçalar bulunmaktadır. Televizyonunuzun içerisindeki en ufak bir kablo kopuğu da televizyonunuzda ses var görüntü yok arızasını oluşturabilir ya da televizyonunuzun içerisindeki diğer parçalarda da kritik arızalar meydana gelmiş olabilir, bu gibi arızalarda televizyonunuzun mutlaka profesyonel bir televizyon teknik servisi tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.

Ses Var Görüntü Yok Arızası Tamiri Fiyatı

LCD, LED Plasma TV fark etmeksizin eğer ki arızanın televizyonunuzda olduğu kesinleşti ise, televizyon görüntü kararma şikayetinizin tamr ücreti için tv teknik servisine başvurmanız gerekmektedir. Her televizyon marka ve modelinde ses var görünü yok arızası tamir fiyatı değişebilmektedir.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Ege Merkez Servis Blog sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et