Anasayfa » Püf Noktaları » Televizyon » Dolby Vision nedir?
Dolby Vision Teknolojisi Nedir

Dolby Vision nedir?

HDR, resimleri daha fazla renk, parlaklık ve kontrastla sunarak HDR özellikli bir ekranda daha doğal görünmelerini sağlayan bir video teknolojisidir. Dolby Vision’u daha iyi anlayabilmek için ilk olarak aşağıdaki bağlantıdan HDR Nedir başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Dolby Vision, işleri bir adım öteye taşımaktadır. Orijinal içerik oluşturmadan örneğin bir stüdya çekilen bir içeriğin TV’nize veya mobil cihazınıza ulaşmasına kadar akabilecek çok daha fazla bilgiyi korumak için tasarlanmış bir HDR sürümüdür. Bu bilgilere meta veri denir ve bir filmin veya TV şovunun her karesi için parlaklık bilgisini taşır, böylece TV (veya telefon veya tablet) tüm film boyunca resmi nasıl görüntüleyeceğini tam olarak bilir. Kısacası bu meta verilerden bilgi alır.

Bu bilgi her kare için meta içerisinde olduğundan, buna dinamik meta veriler denir, oysa standart HDR10 yalnızca bir veri noktasına veya statik meta verilere sahiptir. Kısacası Dolby Vision, dinamik meta verileri kullanan bir HDR standardıdır. Amaç sizlere ekranda daha iyi görseller sunmak ve görüntü kalitesini artırmaktır.

Dolby Vision ve HDR10 Arasındaki Fark

Dolby Vision ve HDR10 arasındaki en temel fark, içeriğin ve ekipmanın elde edebileceği renk derinliği ve parlaklıktır. Dolby Vision içeriği, HDR10’un 10 bit’ine (HDR10’un adını aldığı yer) kıyasla 12 bit renk derinliğine kadar hakimdir. 

12-bit’in 10-bit üzerinde ne gibi bir fark yarattığını merak ediyor olabilirsiniz. 12 bit renk derinliği, 10 bit ile 1 milyar renge kıyasla 68 milyardan fazla renge erişim sağlar. Bu, Dolby Vision filmlerinde ve uyumlu TV’lerde gördüğünüz renklerin çok daha doğru ve yönetmenin istediği gibi olması gerektiği anlamına gelmektedir.

Dolby Vision IQ Nedir?

Dolby Vision IQ, ortam ışığında değişikliklere izin veren Dolby Vision standardının geliştirilmiş halidir. Ortamdaki ışık seviyelerini algılamak için TV’nizdeki sensörü kullanır ve ardından her şeyin doğru kalması için Dolby Vision içeriğini ayarlar. Kısacası sensörler yardımıyla görüntüye etki eder.

Hangi Televizyon Üreticileri Dolby Vision Destekliyor ?

Dolby Vision içeriğini izlemek için doğru donanıma sahip olmanız gerekir. Dolby Vision TV’lerin avantajı, HDR10’u da destekleyebilmeleridir, ancak her HDR10 TV Dolby Vision’u oynatamaz. Bu nedenle her iki görüntü biçiminden de yararlanmak istiyor iseniz Dolby Vision’u tercih etmelisiniz.

Aşağıdaki üreticilerin çoğu Dolby Vision’u destekler. (Not : Liste çok kapsamlı hazırlanmamıştır, farklı üreticiler de bulunmaktadır.)

  1. LG
  2. TCL
  3. Philips
  4. Panasonic
  5. Sony
  6. Hisense

Samsung Neden Dolby Vision Desteklemiyor ?

Samsung Dolby Vision desteklememektedir. Samsung firması görüntü teknolojisi konusunda HDR10+ isimli rakip firmayla çalışmaktadır. Bu sebeple Samsung firması şu an için Dolby Vision desteklememektedir.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Ege Merkez Servis Blog sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et