Anasayfa » Püf Noktaları » HDR Nedir ?
HDR Televizyon Nedir ?

HDR Nedir ?

‘HDR’, ‘Yüksek Dinamik Aralık’ anlamına gelir. Terim fotoğrafçılıktan kaynaklanır ve bir resmin dinamik aralığını, yani en parlak beyazlar ile en koyu siyahlar arasındaki kontrast seviyelerini yükseltmek için bir tekniğe atıfta bulunur.

Teori genel olarak şudur: dinamik aralık ne kadar yüksek olursa, bir fotoğraf gerçek hayatta göreceğiniz tüm farklı tonlara o kadar yaklaşır. Televizyonlar için HDR temelde aynı fikirdir.

HDR Ne Anlama Geliyor?

HDR Çok karanlık ve çok parlak sahnelerde genel olarak ışığın yükseltilmesi anlamına gelmektedir. Hevesli bir fotoğrafçıysanız, daha önce HDR’yi duymuş olabilirsiniz, ancak video ile biraz farklı çalışır. HDR, esasen, en koyu siyahlar ve en parlak beyazlar arasında, aradaki tonlarda daha ince farklar ile daha büyük bir dinamik aralık oluşturur.

4K TV tek başına harika olsa da, 4K HDR görüntü, özellikle filmlerde ve TV şovlarında daha karanlık sahnelerde daha parlak ve ayrıntılı görünecektir. HDR yalnızca TV’nin parlaklığını artırmaz. Ayrıca, göreceğiniz renkleri geliştirerek daha canlı ve ayrıntılı görünmesini sağlar, ancak bu TV’nin kalitesine de bağlıdır.

HDR Formatları ve Farklılıkları

Farklı üreticiler tarafından desteklenen beş farklı HDR formatı vardır. Bu biçimler şunlardır: HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision ve Technicolor. Beşi de temelde aynı şeyi yapar: özellikle çok karanlık veya parlak sahneler söz konusu olduğunda kontrastı ve renk derinliğini iyileştirirler. Formatlar arasındaki fark, meta verileri nasıl kullandıklarına, hangi medya oynatıcıların ve stüdyoların desteklediğine ve bunların ne kadar kolay yayınlandığı gibi diğer faktörlere bağlıdır.

Meta Veri Nedir?

HDR türleri arasındaki en büyük farklardan biri, statik veya dinamik meta veri kullanmalarına bağlıdır. HDR10 statik meta veriler kullanır, HDR10+ ve Dolby Vision dinamik meta veriler kullanır, Technicolor her ikisini de kullanabilir ve HLG ikisini de kullanmaz. 

Meta veriler, standart bir video dosyasını bir HDR video dosyasına dönüştürmek için gereken bilgilerdir. Dinamik meta veriler, HDR’yi TV’nizin parlaklığına ve görüntülenenlere göre sahne bazında ayarlayabilir. Statik meta veriler olamaz, bu da sahneler özellikle parlak veya karanlık olduğunda ayrıntıların kaybolma ihtimalinin daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Güneşli bir günde dışarı çıkmak gibi düşünün. Evden çıkıyorsunuz ve parıldayan güneş, gözlerinizi korumak için güneş gözlüklerinize çarpıyor. İçeri geri döndüğünüzde, gözlüklerinizi tekrar çıkarırsınız. Dinamik meta verinin yaptığı budur. Güneş gözlüğü açık veya kapalıyken statik meta veriler takılı kalıyor, yani ayarlanamıyor.  

HDR10 Nedir ?

Mevcut HDR standardı HDR10’dur. HDR özellikli her Televizyon, HDR içeriğinin geldiği yerlerin çoğunda olduğu gibi HDR 10 ile de uyumludur. Buna Netflix ve Amazon Video gibi video yayın (stream) hizmetleri örnek olarak verilebilir.

PS4, Xbox One S ve Xbox One X oyun konsolları da HDR10 ile uyumludur.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Ege Merkez Servis Blog sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et