Anasayfa » Püf Noktaları » Televizyon » Oyun Oynamak için En iyi Televizyon Hangisidir

Oyun Oynamak için En iyi Televizyon Hangisidir

Eğer oyun deneyiminizi en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, bu hıza ayak uydurabilecek bir televizyona ihtiyacınız olacak. İyi bir oyun televizyonu, sizinle oyun içi karakteriniz arasındaki mesafeyi etkili bir şekilde kapatmalıdır. Böylece, detaylı dijital dünyaları keşfederken kendinizi tam anlamıyla orada hissedebilmelisiniz.

Ancak, ideal oyun televizyonunu bulmak düşünüldüğü kadar kolay değildir. Piyasada çok sayıda farklı oyun televizyonu mevcut ve her birinin harika bir oyun televizyonu olması gerektiği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Binlerce seçenek arasından cebinizdeki parayı hak eden o tek televizyonu nasıl seçeceksiniz? Kısaca ; Oyun Oynamak için En iyi Televizyon Hangisidir ?

TV dünyasına bakarken, teknik terimler ve jargon karmaşasında kaybolmak oldukça kolaydır. Şanslıyız ki, Reliant’taki teknoloji uzmanlarımız için TV’ler hakkında bilgi sahibi olmak adeta doğuştan gelen bir yetenek! Oyun televizyonunuzu seçerken dikkate almanız gereken tüm önemli noktaları ele alacağız ve bunların oyun deneyiminizi nasıl etkilediğini açıklayacağız! Oyun Televizyonu Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Televizyonlara bakarken ilk akla gelenlerden biri genellikle çözünürlüktür. Neyse ki, bu da en önemli unsurlardan biridir! PS5 ve Xbox Series X gibi konsollar artık oyunları 4K çözünürlükte sunabiliyor. Bu, son nesil grafiklerin gerçekten parlamasını sağlıyor. Karakter modelleri daha gerçekçi görünüyor ve oyun içi ortamlar canlılık ve enerji ile dolup taşıyor.

En yeni RPG maceralarına dalma veya hızlı tempolu roguelike oyunları oynama planlarınız varsa, yüksek çözünürlüklü bir televizyon isteyeceksiniz!

PS5 ve Xbox Series X gibi konsolların tam potansiyelini kullanabilmek için 4K bir televizyonun gerekli olduğunu söyleyebiliriz. Bu konsollar, 4K grafikleri göz önünde bulundurarak tasarlandı!

4K televizyonlar artık oldukça uygun fiyatlı. 4K ekranlar ilk çıktığında, fiyatlar herkesi endişelendirecek kadar yüksekti. Ancak şimdi, 4K televizyonlar bütçeyi zorlamadan elde edilebiliyor! Oyun İçin 8K TV Kullanabilir misiniz?

Bu noktada, oyun için bir 8K TV almanın değerli olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Sonuçta, 4K TV’nin iki katı piksel sayısına sahip bir 8K TV, oyunlarınızın daha iyi görünmesini sağlayabilir. Ancak, şu anda oyun amacıyla özellikle bir 8K TV satın almak pek tavsiye edilmiyor.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, PlayStation 5 ve Xbox Series X gibi konsollar yalnızca 4K çözünürlükte oyun sunabilir. Yani 8K’da oyun sunamazlar! Dolayısıyla, yalnızca oyun için kullanmayı planladığınız bir 8K TV, boşa harcanmış bir yatırım olacaktır!

Ancak, 8K TV’nizi film ve TV gibi oyun dışı içerikler için kullanmayı düşünüyorsanız, daha değerli bir yatırım olabilir. Oyunlarda 8K Ölçeklendirme Kullanabilir misiniz?

Günümüzde, film ve TV pazarları büyük ölçüde 4K çözünürlüklerle domine ediliyor. 8K çözünürlükte üretilen çok az içerik var. 8K ekranlar daha yaygın hale geldikçe bu durum değişebilir, ancak şimdilik uyumlu bir ekranla en iyi şekilde yararlanabileceğiniz 8K içeriği sınırlıdır.

Bu eksikliği dengelemek için, birçok 8K TV, özel bir ölçeklendirme teknolojisiyle donatılmıştır. Bu teknoloji, gelen video sinyalini analiz edebilir ve saniyeler içinde kalitesini artırarak görüntüyü iyileştirebilir. Bu, bazı içeriklerin sanki yerel 8K’mış gibi görünmesini sağlayabilir! Ancak, bu teknolojinin oyun içeriğinde kullanılması pek faydalı değildir.

8K ölçeklendirme, giriş gecikmesinde bir artışa neden olur. Bu, kontrol cihazınızda bir düğmeye bastığınızda ve oyun içi karakterinizin tepki vermesini gördüğünüzde bir gecikme yaşanacağı anlamına gelir!

8K ölçeklendirme, TV’nin ön uçta gerçekleşen bir son işlem teknolojisidir. İçeriği ölçeklendirme süreci, içeriğin ekranda görünmesini geciktirdiği için, sadece birkaç milisaniyelik bir gecikmeye neden olur. Film ve TV içeriği için bu gecikme sorun teşkil etmez. Ancak, oyun için bu gecikme kabul edilemez. Oyunlarınızı ölçeklendirirseniz, yavaş hissettiren yüksek giriş gecikmesi yaşarsınız! Ekran Türü

TV’ler artık sadece çözünürlük ve ekran boyutları açısından değil, aynı zamanda ekran teknolojileri açısından da farklılık gösteriyor. Ekran teknolojilerinde son birkaç on yılda büyük değişiklikler oldu. Bu, üreticilerin ekranda görüntü oluşturma yöntemleri için yenilikçi yöntemler geliştirmesine olanak sağladı.

Piyasada bir dizi farklı ekran türü bulunmaktadır. Hadi bunlara bir göz atalım!

Çoğu insanın tipik bir TV hayal ettiğinde aklına gelen görüntü, genellikle bir LED TV’ye en yakındır! LED TV’ler birkaç on yıldır var olmasına rağmen, oyuncular için hala harika bir seçenek olmaya devam ediyorlar!

LED TV’ler, pikseller ve LED arka ışıkların bir kombinasyonu aracılığıyla görüntü üretir. Piksel katmanı bir görüntü oluşturduktan sonra LED’ler, ışığı piksellerin üzerinden geçirerek bu görüntüyü aydınlatır.

LED TV’ler son derece uygun fiyatlıdır ve çeşitli boyutlarda mevcuttur. Bu, bütçe dostu bir ekran arayan her türlü oyuncu için onları mükemmel bir seçenek yapar!

LED TV’ler, güçlü LED ışık katmanları sayesinde yüksek parlaklık seviyeleri oluşturabilirler. Ancak, diğer ekran türleriyle karşılaştırıldığında renk aralığı ve derinlik açısından biraz eksik kalabilirler.

QLED ekranlar, son zamanlarda ortaya çıkan çok yeni bir yeniliktir ve eğer HDR oyunlarının hayranıysanız, dikkat kesilmelisiniz! QLED TV’ler, görüntü üretme açısından diğer TV’lerden büyük ölçüde farklılık gösterir. Basit pikseller yerine, QLED TV’ler kuantum boyutunda yarı iletkenler kullanır. Bu yarı iletkenler o kadar küçüktür ki, onları görmek için aslında bir mikroskopa ihtiyacınız olur. Bu yarı iletkenler daha sonra güçlendirilir ve aldıkları güç miktarına bağlı olarak farklı renklerde ışık üretebilirler!

Çalışma şekilleri nedeniyle, QLED ekranlar, diğer herhangi bir ekran türünden çok daha geniş bir renk yelpazesi kopyalayabilir. Bu, onları HDR oyunları için mükemmel kılar! Fortnite, Rocket League ve Grand Theft Auto gibi oyunlar, gerçekçi renklerle adeta canlanır. Ekrandaki her şey daha zengin ve daha doygun görünür!

QLED ekranlar son derece renklidir. HDR’yi destekleyen oyunlar için QLED ekranlar neredeyse zorunludur! QLED ekranlar ayrıca son derece parlaktır, böylece her rengi ve her küçük detayı görebilirsiniz!

QLED ekranlar da yüksek parlaklık seviyelerine ulaşabilir. Ancak, onlar hakkında olumsuz bir şey söyleyecek olsaydık, bir sonraki ekran türümüzden birkaç milisaniye daha fazla giriş gecikmesi olduğunu söyleyebiliriz.

OLED ekranlar oyun için tamamen mükemmeldir. Bu, nasıl çalıştıklarına bağlıdır. OLED ekranlar diğer TV’lerden tamamen farklıdır. Bir görüntüyü göstermek için arka ışık dizileri kullanmak yerine, yalnızca kendi piksellerini kullanır! OLED pikselleri renkler oluşturabilir ve sonra kendi ışıklarıyla bu renkleri yayar.

OLED piksellerinin doğası, onların inanılmaz derecede duyarlı ve hızlı olmalarını sağlar. Bu, yüksek yenileme hızları için onları mükemmel kılar (daha sonra bu konuya değineceğiz). OLED pikselleri ayrıca gerektiğinde bağımsız olarak kapatılabilir. Bu, bu ekranların gerçek siyah değerler oluşturabilmesi anlamına gelir. OLED ekranlar, QLED ekranlar kadar renkli olmayabilirler, ancak OLED pikselleri tarafından sunulan gelişmiş kontrast, her rengin parlamasını sağlar.

OLED ekranlar, rekabette size hafif bir avantaj sağlayabilir. Artan kontrast, düşmanlarınızı uzaktan fark etmeyi kolaylaştırır!

OLED ekranlar genellikle oyun göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Pürüzsüz ve inanılmaz derecede duyarlıdırlar. Ancak, bir OLED ekranı iyi koruduğunuzdan emin olmanız önemlidir, çünkü ekran yanmasına karşı hassastırlar!

Ancak, OLED ekranlar ekran yanmasına oldukça savunmasızdır.

Ekran Yanması Nedir?

Ekran yanması, OLED piksellerinin yanmasının doğrudan bir sonucudur. Pikseller yanarken, ışık üretme yetenekleri azalır. Bu, sırayla, statik bir görüntünün ekrana adeta yanmış gibi görünmesine neden olur.

Bazı durumlarda, ekran yanması göz ardı edilebilirken, diğer durumlarda daha ciddi olabilir.

Ekran yanması, OLED pikselleri aşırı yüklenerek oluşur. Bu genellikle, bireysel piksellerin uzun süreler boyunca aynı renkleri ve aynı parlaklık seviyelerini göstermekle görevlendirildiğinde olur. Örneğin, bir OLED TV’yi konsolunuzun ana ekranında bırakırsanız, görüntünün en parlak kısımları, adanmış piksellerini yakar.

Ekran yanması, aynı zamanda statik oyun içi öğeler nedeniyle de oluşabilir. Eğer favori oyunlarınızın sağlık çubukları ekranın köşelerine yapıştırılmışsa, bunlar yanma riski taşıyabilir! Ekran Yanmasını Nasıl Önleyebilirsiniz?

Şu ana kadar, ekran yanması riski oldukça “kara ve kasvetli” görünüyor olabilir. Neyse ki, oyun oynarken ekran yanmasını önlemek için yapabileceğiniz birçok şey var! Ekran yanması, modern OLED TV’lerde aslında çok nadirdir, özellikle iyi bakılırsa!

Ekran yanmasını önlemenin en iyi yollarından biri, kullanılmadığında TV’yi kapatmaktır. Oyununuzun duraklatıldığı ekranı boş bırakmak son derece kolaydır. Çok uzun süre bırakılırsa, bu TV’nizi riske atabilir.

OLED TV’ler ekran yanmasına karşı savunmasızdır. Ancak, onlara iyi bakmazsanız! Uyku zamanlayıcıları ve piksel kaydırma kullanarak OLED ekranınızın yanmasını önleyin!

TV’nizi açık bırakma riskini en aza indirmek istiyorsanız, uyku zamanlayıcılarını kullanmaktan emin olun! Uyku zamanlayıcısı, belirli bir süre sonra TV’nizi kapatacaktır. Bu, kazara açık bırakmanızı önler!

Ayrıca piksel kaydırma etkinleştirerek ekran yanmasını önleyebilirsiniz. Piksel kaydırma, birçok akıllı TV’de bulunan ve ekranı korumak için çalışan bir teknolojidir. Esasen, piksel kaydırma, milyonlarca pikselin biraz kaymasını sağlar. Bu, piksellerin saatler boyunca aynı ışık seviyesini sürdürmek zorunda kalmaması anlamına gelir. Yoğun bir oyunun ortasındayken, piksel kaydırmanın ne zaman olduğunu bile fark etmeyeceksiniz!

TV’nizin ekran boyutunun dikkate alınması gerektiğini size söylemeye gerek yok. Çoğu insan yeni bir TV almakla görevlendirildiğinde, ilk fikirleri genellikle mümkün olan en büyük ekranı almak olur! Mantıklı bir fikir. Sonuçta, daha büyük bir ekran, evden sinematik deneyimi taklit etmenize yardımcı olur!

Ancak, daha büyük oyun TV’leri yalnızca bazı oyuncular için tavsiye edilir. Diğer oyuncular için çok daha küçük ekranlar tercih edilebilir.

Daha büyük TV’ler, hikaye ve atmosfere odaklanan sinematik oyunlar için en iyisidir. Daha büyük bir ekran, tüm dünya inşa detaylarını içine almanıza izin verir! Sadece TV için yeterli alanınız olduğundan emin olun!

Bazı oyunlar daha büyük TV’lerde harika görünüyor. Örneğin, God Of War Ragnarok ve The Last Of Us gibi hikaye odaklı başlıklar, çok daha büyük bir ekranda sinematik potansiyellerini gösterebilir. Daha büyük boyutta bir TV seçiyorsanız, örneğin 85 inçlik bir TV, TV’yi ne için kullanacağınızı düşünmeye değer. Eğer aynı zamanda film izlemek için de kullanmayı planlıyorsanız, daha büyük bir ekran boyutu kesinlikle tavsiye edilir!

Sadece seçtiğiniz TV’nin evinize sığdığından emin olun! Sadece ön kapıdan geçirmeniz gerekmeyecek, aynı zamanda hepsini alacak kadar yeterli alanınızın olması gerekecek! Tercihen, başınızı hareket ettirmeden ekranın tüm görüntüsünü alabileceğiniz bir mesafede olmalısınız! Oyun İçin Bir TV Çok Büyük Olabilir mi?

Kesinlikle. Ancak, bir TV’nin oyun için çok büyük olup olmadığı, oynadığınız oyun türlerine bağlı olacaktır. Yukarıda belirttiğimiz gibi, hikaye odaklı oyunlar için daha büyük ekranlar harikadır. Aksiyon sahneleri, 98 inçlik bir TV ekranının uzunluğu boyunca yayıldığında sadece daha iyi görünür.

Ancak, daha rekabetçi odaklı oyunların oyuncuları için bir TV kesinlikle çok büyük olacaktır. Çevrimiçi FPS oyunları ve dövüş oyunları oynayan oyuncular, daha küçük modellerin kompakt ekran boyutlarını tercih edecektir. Profesyonel oyuncuların her zaman önemli oyun içi bilgilerin tam bir kavrayışına sahip olmaları gerekmektedir. Yakından oturduğunuzda, çok daha büyük bir TV ekranının tamamını görmek, daha küçük bir TV ekranını görmekten çok daha zordur. Oyuncuların oyun oynarken ekrana oldukça yakın oturdukları bilinir. Daha küçük bir ekran, bunu kolaylaştırabilir!

Oyuncular ayrıca oyunlarının daha küçük TV ekranlarında çok daha iyi performans gösterdiğini sıkça bulurlar. Bunun nedeni, basit fizikseldir.

Bir video sinyali bir TV’ye ulaştığında, ardından bu görüntüyü ekranın tamamında oluşturması gerekir. Bu, video sinyalinin ekranın her bir pikseline seyahat etmesi anlamına gelir! Fiziksel olarak, bir video sinyalinin daha büyük bir ekranın her pikseline ulaşması çok daha uzun sürer. Daha küçük bir TV’de, çok daha az zaman alır. Bu, daha büyük TV’lerin genellikle daha yüksek giriş gecikmesi seviyelerine sahip olmaları anlamına gelir.

Oyunlarınızda kare bazında mükemmel bir performans arıyorsanız, daha küçük bir oyun TV’si ile daha iyi durumda olabilirsiniz. Daha küçük ekranlar daha kolay alınır ve daha düşük giriş gecikmesine sahiptir!

Teknik olarak, daha büyük bir ekrana bir sinyal göndermek için gecikme sadece birkaç milisaniyedir. Örneğin, 85 inçlik bir TV’nin, 43 inçlik bir TV’den birkaç milisaniye daha fazla giriş gecikmesi vardır. Çoğu insan için bu giriş gecikmesi miktarı endişelenmeye değmez. Ancak, çok oyunculu oyunlarda en iyi tepki sürelerine sahip olmak istiyorsanız, bu ekstra milisaniyeler tamamen oyun bozucu olabilir!

Oyun TV’leri için yenileme hızları hayati öneme sahiptir. Ancak, oyun TV’leri hakkındaki düzenli bir tartışmada, genellikle göz ardı edilirler. Aslında, “Yenileme hızı” terimini gerçekten tanımlayabilen pek çok insan yoktur!

Basitçe söylemek gerekirse, TV’nizin yenileme hızı, ekranın bir saniye içinde görüntüsünü kaç kez yenileyebileceğini ifade eder. Televizyon ekranları çok basit film prensipleri üzerine çalışır. Esasen, bir TV’nin yaptığı şey, size hareket yanılsaması yaratmak için hızlı bir şekilde birbiriyle ilgili görüntüler serisini göstermektir. Bir saniyede daha fazla görüntü varsa, hareket daha pürüzsüz görünür!

Oyun TV’nizin gerçekten yeterli olmasını istiyorsanız, daha yüksek bir yenileme hızı tam size göre. Bu, yüksek kare hızlı oyunlardan yararlanmanıza olanak tanır.

Ancak, yenileme hızı ile kare hızı arasındaki farkı merak ediyor olabilirsiniz? Hadi bunu açıklayalım! Yenileme Hızı ile Kare Hızı Arasındaki Fark Nedir?

Yukarıda belirttiğimiz gibi, bir TV’nin yenileme hızı, ekranının bir saniye içinde kaç kez yenilenebileceğine atıfta bulunur. Öte yandan, kare hızı, bir giriş kaynağının bir saniye içinde kaç görüntü oluşturabildiğini ifade eder. Eğer bir oyun saniyede 60 kare hızında çalışıyorsa, bu, konsolun her saniye 60 ayrı kare oluşturduğu anlamına gelir!

Konsol ne kadar güçlü olursa, o kadar yüksek kare hızı elde edebilir. PS5 ve Xbox One X gibi konsollar, 120FPS kadar yüksek kare hızları çıkarabilir. Hangi Yenileme Hızına Bakmalısınız?

Bu nedenle, 120FPS oyunları en iyi şekilde deneyimlemek için, görevi üstlenebilecek bir TV’ye ihtiyacınız olacak. TV’nizin yenileme hızını, oynamak istediğiniz kare hızına eşleştirmeniz gerekecek!

60FPS’de oynamak istiyorsanız, en az 60Hz yenileme hızına sahip bir TV’ye ihtiyacınız olacak.

En son oyunları oynamak istiyorsanız, 120Hz yenileme hızına sahip bir TV isteyeceksiniz. Bu kadar yüksek bir yenileme hızı, oyunları tam 120FPS ihtişamında göstermek için hayati öneme sahiptir!

TV’nizin yenileme hızını konsolunuzun kare hızına eşleştirmek önemlidir, aksi takdirde oyununuzun görselleri sürekli ekran yırtılmasıyla karışık hale gelebilir. Ekran yırtılması, bir oyunun kare hızı TV’nin yenileme hızıyla uyumsuz olduğunda oluşur. Bu, TV’nin konsolun görüntüleri oluşturduğu zamana senkronize olmayan bir şekilde yenilenmesine neden olur.

Neyse ki, 120Hz bir TV’yi tüm oyunlarınızda 120FPS’de kullanmak zorunda değilsiniz. Sadece değişken yenileme hızı teknolojisine sahip bir oyun TV’si arayın. Değişken yenileme hızı teknolojisiyle, TV’niz yenileme hızını ihtiyaçlarınıza göre uçtan uca ayarlayabilecek.

Bir VRR uyumlu TV, yaklaşık 30FPS’de bir video sinyali aldığında, yenileme hızını düşürür. Kare hızı arttığında, yenileme hızı da artar.

Bu, özellikle oyun için önemlidir. Kilitlenmemiş kare hızlarına sahip oyunlar, oyun içinde ne olup bittiğine bağlı olarak zaman zaman kare kazanabilir ve düşürebilir. Değişken yenileme hızı teknolojisi, yenileme hızınızın ve kare hızlarınızın her zaman tamamen uyumlu olmasını sağlar, ne kadar değişirse değişsinler! Bir TV’nin Yenileme Hızını Artırabilir misiniz?

Zaten oyun için kullandığınız bir TV’niz varsa, yenileme hızını yükseltmenin mümkün olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Ne yazık ki, hızlı cevap hayır. TV’nizin daha yüksek bir yenileme hızı elde etmesini sağlayacak basit bir donanım veya yazılım güncellemesi yoktur.

Mevcut bir TV’yi daha yüksek bir yenileme hızı elde etmek için yükseltmek istiyorsanız, pahalı bir işlem için ödeme yapmanız gerekecek. TV’nin donanımı tamamen yükseltilmelidir. Uzun vadede, bir TV’yi yükseltmenin maliyeti, yerleşik daha yüksek yenileme hızına sahip yepyeni bir TV’nin maliyetinden daha fazla olacaktır!

Bu rehber boyunca birkaç kez giriş gecikmesinden bahsettik. Yeterince vurgulanamaz ne kadar önemli olduğunu düşünmek. Daha yüksek giriş gecikmesiyle, oyunlarınız yavaş hissedecek. Ayrıca, en sevdiğiniz dijital dünyalarla bağlantınızın kopmasını da bulacaksınız. TV’niz girdilerinize tepki vermek için bu kadar uzun süre aldığında, oyun içi karakterinizden tamamen kopmuş hissedeceksiniz!

Piyasadaki herhangi bir TV’nin tepki sürelerini dikkatlice düşünmek için zaman ayırmanızı öneririz. Tepki süreleri modelden modele büyük ölçüde farklılık gösterebilir. Ve her zaman bulabileceğiniz en hızlı TV’leri hedeflemeniz en iyisidir.

Optimal oyun performansı için her zaman düşük giriş gecikmesine sahip bir TV seçmek en iyisidir. Giriş gecikmesi düşük olduğunda, oyun içi avatarınızla daha uyumlu hissedersiniz.

Düşük giriş gecikmesiyle, oyun içi avatarlarınızın sürücü koltuğunda olduğunuzu ve tam kontrolde olduğunuzu daha çok hissedeceksiniz! Bir TV’nin Tepki Süresini İyileştirebilir misiniz?

Bazı durumlarda, TV’nizin tepkiselliğini artırmak mümkündür. Daha önceki 8K ölçeklendirme bölümümüzde belirttiğimiz gibi, TV tarafından gerçekleştirilen son işlem efektleri, genellikle daha yüksek giriş gecikmesinden sorumludur. Bu nedenle, oynarken tüm son işlem efektlerinin kapalı olduğundan emin olarak TV’nizin tepkiselliğini aslında iyileştirebilirsiniz!

Bu, konsolunuzun video sinyalinin ekrana ulaşmasını geciktiren adımların daha az olması anlamına gelir.

4K çözünürlükleri ve yüksek kare hızlarının keyfini çıkarmak için, bir HDMI 2.1 bağlantısı hayati öneme sahip olacaktır. HDMI 2.1 kablolari, çok daha yüksek çözünürlükler ve kare hızları için video sinyallerini taşıyabilecek çok daha hızlı bir aktarım hızına sahiptir.

Neyse ki, HDMI 2.1 girişlerine sahip modern bir Televizyon bulmakta çok fazla zorluk çekmemeniz gerekir. Aslında, yüksek hızlı kablo desteği sunmayan yeni bir Televizyon bulmak daha zor olurdu.

HDMI 2.1 desteğini gündeme getirmemizin nedeni, birden fazla HDMI 2.1 portuna sahip bir TV almanızı teşvik etmektir. Birden fazla oyun konsolunuz varsa ve belki de ek bir set üstü kutunuz varsa, hepsini bağlayabileceğiniz bir TV isteyeceksiniz. Endüstri standardı yaklaşık 4 HDMI giriş portudur, bu nedenle çoğu TV, TV’nize 4 farklı video kaynağı bağlamanıza izin verecektir. Bu, konsolları değiştirirken sürekli kabloları değiştirmek zorunda kalmaktan sizi kurtarır!

HDMI 2.1, standart HDMI kablosunun güncellenmiş bir sürümüdür. 4K veya 120FPS’de PS5 ve Xbox Series X oyunlarının keyfini çıkarmak için şarttır! Sadece herhangi bir eski kabloyu kullanamazsınız!

Yalnızca bir konsolunuz veya HDMI girişiniz varsa, daha küçük bir model seçerek biraz daha fazla para tasarrufu yapabilirsiniz. HDR Uyumluluğu

HDMI 2.1 kablolari ayrıca HDR video sinyallerini destekleyebilir. PS5 ve Xbox Series X her ikisi de HDR çıkışı destekliyor, bu nedenle bunun en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, bir HDR Televizyon ve bir HDMI 2.1 kablosuna ihtiyacınız olacak!

HDR, TV’nizin çok daha geniş bir renk yelpazesi üretmesine ve aynı zamanda çok daha geniş bir parlaklık seviyesi yelpazesi oluşturmasına olanak tanır. Bu, oyunlarınızın daha gerçekçi ve çok daha davetkar görünmesine yol açabilir.

Yine de, HDR video sinyallerini desteklemeyen modern bir Televizyon bulmak çok daha zor olurdu. Ancak oyunlarınızın en iyi şekilde görünmesini istiyorsanız, yeni TV’nizin bunu desteklediğinden emin olmak faydalı olacaktır!

Oyun modu, TV’nizin son işlem efektlerini otomatik olarak devre dışı bırakan değiştirilebilir bir moddur. Yukarıda belirttiğimiz gibi, son işlemi devre dışı bırakmak, çok daha hızlı tepki süreleri ve gelişmiş oyun performansı sonuçlanır.

Oyun modu, tüm son işlem efektlerini tek seferde otomatik olarak devre dışı bıraktığı için son derece kullanışlıdır. TV’nizin oyun performansını optimize etmek için seçenekler menülerinde gezinmekten sizi kurtarır.

Oyun modu, kesinlikle aramaya değer bir özelliktir. Açıldığında, TV’nizdeki tüm son işlem efektlerini hızlı bir şekilde devre dışı bırakır. Bu, çok daha hızlı tepki süreleri ve pürüzsüz oyun sağlar.

Bazı TV’ler, bir konsoldan gelen bir giriş sinyalini tanımlayabilir. Bu, TV’nin daha iyi performans için otomatik olarak oyun modunu etkinleştirmesini sağlar. Oyun TV’niz, kendi performansını gerçekten iyileştirebilir. Bir TV’de Oyun Modu Nasıl Etkinleştirilir?

Farklı oyun modları genellikle TV modeline bağlı olarak farklı isimler altında listelenir. Bununla birlikte, oyun modunu etkinleştirmek son derece basittir. Çoğu akıllı Televizyon, bunu sadece birkaç düğme basışıyla açıp kapatmanıza izin verir. Bir TV aldığınızda, oyun modunu nasıl etkinleştireceğinizi görmek için kullanıcı kılavuzunu kontrol etmeye değer.

Daha önce belirttiğimiz gibi, bazı akıllı TV’ler aslında kendi başlarına oyun modunu etkinleştirebilir!

Son olarak, muhtemelen en önemli hususlardan biriyle bitirelim. Piyasada araştırma yaparken, bütçenizi not almayı unutmayın. Bu, çok fazla harcama yapmamanızı sağlamaya yardımcı olacaktır. Sadece esnek olmaya özen gösterin. Bazen, hayal ettiğiniz Televizyon beklediğinizden sadece 2000 Türk lirası daha fazlaya mal olabilir!

Adil bir fiyat bulmak için, hayal ettiğiniz TV’de aradığınız özellikleri not etmeye değer. Sadece basit bir ekran ihtiyacınız varsa, zil ve ıslıklar olmadan, daha basit bir modeli tercih ederek çok daha fazla para tasarrufu yapabilirsiniz.

Oyun Televizyonu Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Mükemmel bir oyun TV’sinde dikkat etmeniz gereken birkaç bireysel şey var. Ancak, basitçe söylemek gerekirse, TV’nizin performansını iyileştiren özellikleri aramalısınız. İyi bir oyun TV’si, oyunlarınızın harika görünmesini ve harika hissettirmesini sağlamalıdır. Yüksek yenileme hızları ve çözünürlükler, düşük giriş gecikmesi ile eşleştirildiğinde harika oyun TV’leri yapar!

Oyun İçin OLED mi LED mi Daha İyi?

Hem OLED hem de LED ekranlar oyun için mükemmeldir. OLED ekranlar son derece duyarlıdır ve 120FPS oyun desteğini destekleyen harika yenileme hızlarına sahiptir. Bu ekranlar ayrıca daha keskin görüntüler için güçlü kontrast oluşturabilir. Öte yandan, LED ekranlar, güçlü parlaklık seviyeleriyle harika bütçe seçenekleridir! İkisi arasındaki seçiminiz sadece ihtiyaçlarınıza bağlıdır!

8K mı yoksa 4K OLED mi Daha İyi?

Saf teknik bir düzeyde, 8K OLED TV’ler 4K OLED TV’lerden daha iyidir. 8K OLED TV’ler daha yüksek çözünürlüklere sahiptir. Ancak, 4K bir ekranın avantajlarından yararlanmak için daha fazla 4K içeriğin mevcut olduğunu unutmak önemlidir. Dolayısıyla, ne 4K ne de 8K, bir OLED ekran için en iyi seçenek değildir. Basitçe ne izlemeyi planladığınıza ve ne kadar harcamaya istekli olduğunuza bağlıdır!

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Ege Merkez Servis Blog sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et