Anasayfa » Genel » Doğalgaz Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Doğalgaz Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Günümüzde hemen hemen doğalgazın girmediği ev neredeyse hiç kalmadı. Ancak ülkemizde doğalgazın bu kadar yaygın olarak kullanılıyor olması doğalgaz hakkında her şeyin bilindiği anlamına mı geliyor? Aksine ülkemizde her ne kadar doğalgaz kullanıcısı fazla olsa da doğalgaz hakkında bilinmesi gerekenleri, çoğu doğalgaz kullanıcısı bilmemekte. Peki, doğalgaz hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir?

Doğalgaz Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Öncelikli olarak doğalgaz, kullanım alanı sürekli olarak genişleyen, sürekli olarak gelişme halinde olan, yer altında meydana gelen değişimlerden dolayı ortaya çıkan ve dünya elektrik enerjisinin neredeyse %20 sini karşılayan yenilenemez enerji kaynaklarındandır. Aynı zamanda doğalgazdan ısı ve elektrik dışında pek çok madde de elde edilmektedir. Bu maddelerin başında suni gübreler, deterjan ve plastikler gelir. Bunların üretimini yapabilmek için gerekli tesislerin olması gerekir. Öte yandan doğalgazın nasıl oluştuğunu ele alacak olursak, doğalgaz çoğunluk ile organik maddelerin bozulması ile meydana gelir. doğalgazın çıktığı yerde, yani gömülü olduğu yerde çok büyük bitki ve hayvan kalıntıları olur. Doğalgaz arama çalışmalarında belirleyici kriter budur. Özellikle okyanus diplerinde tortu tabakaların altından doğalgaz çıkartılır.

Doğalgaz Nerelerde Kullanılır?

Günümüzde doğalgaz özellikle batılı ülkeler için son derece önemli ve vazgeçilmez enerji kaynaklarından biridir. Doğalgaz rezervlerinin %60 Rusya Federasyonunun elindedir. Doğalgaz genel itibari ile ısınmak için ve elektrik üretmek için kullanılır ve aynı zamanda doğalgaz kimyasal bazı önemli elementlerin elde edilmesinde de kullanılır. Doğalgaz ısı ya da elektrik enerjisine dönüştürülmeden önce herhangi bir işlemden geçmez. Yani ham madde olarak kullanılır. Öte yandan doğalgaz yakıt olarak da yoğun bir şekilde kullanılmakta. Özellikle sobalarda, ocaklarda, şofbenlerde, sıcak su sağlamada, havalandırmalarda, buzdolabında ve var olan çöplerin geri dönüştürülmesinde ve ortadan kaldırılmasında yaygın olarak kullanılır.

Doğalgaz Özellikleri Nelerdir?

Doğalgaz genel itibar ile kokusuz ve renksizdir. Bu sebep ile doğalgaz kullanıcıları kaçak ihtimaline karşı her zaman dikkatli olmalıdır. Dolayısıyla kombi yanlarında bulunan havalandırma menfezlerinin açık olmasına dikkat edilmelidir. Kaçak olması durumunda doğalgaz kokusunun çoğunlukla sarımsak kokusuna benzetildiği unutulmamalıdır.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

Ege Merkez Servis Blog sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et